Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu (EU RASFF) obaviještena da je u Bosnu i Hercegovinu isporučen topljivi sir koji sadrži nedeklarisani konzervans koji se proizvodi iz bjelanca jajeta te može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije kod osoba alergičnih na jaja.

Kako se navodi, ovaj sir sadrži konzervans E1105 koji se ne navodi na deklaraciji proizvoda uvezenih iz Slovenije, a radi se dva proizvoda „Weekend cheese“ i „Prleski sir“ proizvođača Pomurske mljekarne d.d. iz Slovenije.

Proizvodi, kako navodi Agencija, nisu u skladu sa odredbama Zakona o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04) i Pravilnika o pružanju obavještenja potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13) kojim je obavezno navođenje na deklaraciji svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može izazvati alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i prisutno je u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku.

Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine je sve raspoložive informacije dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini sa zahtjevom da sprovedu inspekcijski nadzor, utvrde sljedivost te dostave povratne informacije.

Izvor: blicrs