Divni, malo zaboravljeni liciderski zanat pomiješala je sa engleskom tehnikom ukrašavanja kolačića i u njenoj radionici sada nastaju najneobičniji medenjaci.

Aleksandra Karamarković – Vučenović u Banjaluku se doselila prije 3 godine iz Velikog Gradišta i mada se ovim poslom ranije nije bavila, brzo je postala pravi majstor za unikatne slatkiše.

Medenjaci u obliku kućice, sanki, jelke, čak i ukrasa za jelku, crtanih junaka i klasičnog srca našli su svoj put do djela sugrađana koji je sve češće zovu kada žele da iznenade porodicu i prijatelje.

– Medenjaci su u Srbiji izuzetno popularni i ljudi kod nas već imaju kulturu kupovanja medenjaka kada žele da obraduju nekog posebnog i ako žele originalni poklon. Pošto nigde nisam mogla da pronađem medenjake u Banjaluci za svoje najmilije, upustila sam se u avanturu da sama pokušam da ih napravim. Posle prvog medenjaka znala sam da je to nešto čime želim da se bavim – govori Aleksandra.

U početku baš i nije bilo jednostavno, zbog šturih informacija do kojih je mogla doći, tako da je većinu caka ovog zanata otkrila na teži način, odnosno sama. Izuzetan dar, kreativnost i ljubav prema izradi slatkiša naslijedila je od majke, koja je, priča, bila majstor dekoracije i to u ono vrijeme kada nije bilo fondana i modernih alatki koje danas olakšavaju posao.

– Osnovna razlika između modernih medenjaka kojima se ja bavim i klasičnog liciderskog srca svima poznatog je i u samom testu jer liciderska srca su, ustvari, nejestiva i služe samo kao suveniri, za razliku od testa medenjaka koje je izuzetno ukusno jer u sebi sadrži desetak mirisnih začina. Sam postupak izrade testa nije komplikovan, međutim masa za oslikavanje je sasvim druga priča. Mnogo toga je potrebno ispoštovati da bi se dobila kvalitetna “kraljevska glazura” koja će ostati glatka, sjajna i bez rupica, a posebno je teško pogoditi adekvatnu gustinu za određenu vrstu šare- otkriva ova talentovana žena.

– Uz pomoć koleginica iz Srbije do kojih sam došla, razmenjujemo iskustva i svakodnevno usavršavamo svoju, slobodno mogu reći, umetnost i uvodimo nove tehnike u naš rad. Za sada su medenjaci ovde još nepozanica većini građana ali se nadam da će steći naviku ukrašavanja svojih slavlja medenjacima i odabiru originalnog ručno rađenog poklona jer je to svuda izuzetno cenjen i rado prihvaćen poklon – poručila je Aleksandra Karamarković Vučenović, kojoj je želja da u novoj godini pravljenje medenjaka postane njeno osnovno zanimanje kao i koleginicama u okruženju.

Svaki medenjak je izazov

Saškini medenjaci glavna su atrakcija na dečjim rođendanima, ali i vjenčanjima, kao poklon mladenaca gostima.

– Bez obzira na komplikovan proces izrade ja u svemu tome izuzetno uživam. Svaki novi medenjak je i novi izazov i nikada se ne zna krajnji rezultat pošto ne znam kuda će me moja mašta odvesti – govori Aleksandra, koja osim talentom, sugrađane razoružava i širokim osmijehom.

Izvor: blicrs