Ovo je definitivno bio najveseliji doček Nove godine u Banjaluci, dobra praznična ponuda privukla je oko 3.000 posjetilaca koji nisu štedjeli na provodu.

Nastup regionalnih muzičara na otvorenom, te popularne Cece Ražnatović i Ace Lukasa u noćnom klubu, bili su odličan mamac za turiste koji su baš zbog tih ponuda tri dana boravili u gradu na Vrbasu.

Prve procjene iz banjalučke Policijske uprave pokazuju da se u novogodišnjoj noći na Trgu Krajine veselilo oko 20.000 posjetilaca, Slovenci su bili najbrojniji i po prvi put je zabilježen veliki broj grupnih turističkih posjeta iz te zemlje.

Rekordnu posjetu broje i u petom “Zimzogradu”, na desetine hiljada građana uživalo je u ovoj manifestaciji i ponudi 60 izlagača.

Svi smještajni kapaciteti u gradu, oko 3.000 kreveta u hotelima, hostelima i privatnim stanovima bili su popunjeni i tokom praznika tražila se soba više. Neki turisti morali su čak da otkažu rezervaciju za proslavu u restoranima i kafićima, jer nisu na vrijeme našli prenoćište.

“Čuli smo da je gužva u Banjaluci, ali nismo mislili da je baš toliko. Počeli smo tražiti smeštaj sredinom decembra, ali čak su i stanovi na dan bili popunjeni i morali smo odustati od dolaska”, ispričao je za “Blic” jedan par iz Hrvatske.

U Turističkoj organizaciji uoči “najluđe noći” bili su zatrpani molbama turista koji su došli bez zakazanog smještaja.

“Ovo je definitivno bila rekordna godina, nije bilo mjesta, ni mogućnosti da se turisti smjeste i to je problem na koji smo upozoravali. Privukli smo goste, ali sada smo došli u situaciju da nemamo dovoljno kreveta”, rekao je direktor TOBL Ostoja Barašin.

Procjene su, dodaje on, da je svaki posjetilac potrošio 200 evra tokom praznika, te da je promet proteklih dana u Banjaluci iznosio najmanje 600.000 evra. Barašin smatra da je poslata lijepa slika iz Banjaluke, a prezadovoljni su i domaći ugostitelji.

Ovo im je bila idealna prilika da zarade, pa iako gosti iz Slovenije ne ostavljaju bakšiš, mnogo važnije je što ne štede kada naručuju.

“Nijedan restoran ili kafić nije bio prazan i što je još važnije nije bilo problema u lokalima. Ovo je stvarno bila uspješna Nova godina za sve, a tome je mnogo doprinio kvalitetan koncerti program. Pokazali smo se kao pravi domaćini, ugostitelji su u plusu i mislim da su zaradili dovoljno da prežive sada mjesec dana ‘mrtvog’ perioda”, kaže predsjednik udruženja ugostitelja Željko Tatić.

Vlasnici kafića se još nadaju poslu desetak dana, oko Božića, Dana republike i Pravoslavne Nove godine, a onda slijedi zatišje do kraja februara.

Turisti su prezadovoljni hranom, ljubaznošću, niskim cijenama usluga i Banjaluku su napustili sa predivnim utiscima.

“Kod nas su većinom bili mlađi gosti koji su noćili tri dana, a dolazili su zbog koncerata na Trgu, zbog Cece i Ace Lukasa. Zadovoljni su dočekom i iz provoda su se uglavnom vraćali u šest ujutru”, rekla je recepcionerka u jednom motelu Jovana Majstrorović.

Slavlje u Banjaluci nastavlja se još desetak dana. Prvi put će biti održana manifestacija “Ćevap fest”, 13. januara na “Krašovom” parkingu, a učestvovaće desetak ćevabdžinica.

Za Pravoslavnu Novu godinu iz Gradske uprave najavljuju još zanimljivog programa, zabavu za djecu od 11 časova, nastup folkloraša, stendap komičara, a veče će “začiniti” muzika na otvorenom.

Izvor: Blic.rs