Neodoljivi spoj ukusa nikad ne može da dosadi.

Omiljeni slatkiši iz djetinjstva prave se tako brzo i lako da ćete se vjerovatno sve češće odlučivati da baš njih pripremate kao desert!

Prije svega, savjet: Da bi se karamela što bolje zalijepila za jabuke, važno je da ih nakon pranja dobro osušite. Odstranite peteljku i zabodite u sredinu jabuke drveni štapić za ražnjiće ili sladoled.

Napravite karamel: Pomiješate oko 200 g smeđeg šećera, 20 g putera i dodajte nekoliko kašika vode i nekoliko kapi sirćeta.

Otopite sastojke na vatri, miješajući dok smejsa ne provri. Uronite jabuke jednu po jednu u karamelu, držeći ih za štapiće, i okrećite dok smjesa ne prekrije cijelu površinu voćke, pa stavite jabuke na tanjir da se ohlade i da se karamela stegne.

Navedena količina karamela trebalo bi da bude dovoljna za pet jabuka.

Postoji i praktičnija varijanta – jabuke možete i da isječete, pa da manje komadiće stavljate na štapiće i umačete u karamelu.

Dok se karamela hladi, možete da uvaljate jabuke u mljevene lješnike, sjeckane orahe, a odlično će se uklopiti i čokolada.

Za super izgled: Kad se karamela stvrdne, uronite jabuke u rastopljenu čokoladu do pola. Jabuke će izgledati još efektnije u dvije boje.