Šminka vam se neprestano razmazuje oko očiju?  To najviše ima veze sa oblikom vaših kapaka. Ne brinite, postoje pravila šminkanja koja će vam pomoći da uvijek izgledate besprijekorno.

1. Uvijek stavljajte prajmer na oči 

Zbog oblika kapka, šminka na ovom dijelu lica podložna je čestom razmazivanju. Da biste spriječili mrljice i skupljanje sjene u naborima, prije nanošenja sjene za oči stavite prajmer.

2. Držite se vodootpornih proizvoda

Kad god je moguće, koristite vodootpornu maskaru i druge slične proizvode koji smanjuju mogućnost razmazivanja šminke oko očiju.

3. Ne zatvarajte oči kad se šminkate

Kad šminkaju oči, mnoge žene zatvaraju kapak kako bi bolje nanijele šminku na njega. Žene sa spuštenim kapcima trebale bi gledati ravno u ogledalo kako bi bolje vidjele rub kapka.

4. Sjenčite iznad kapka

Nemojte sjenu nanositi samo na donji dio gornjeg kapka, jer se šminka neće vidjeti kad budete imali otvorene oči. Umjesto toga osjenčite prostor iznad kapka, da make-up bude vidljiv u svim situacijama.

5. Šminkajte sredinu trepavica

Nemojte se koncentrisati na šminkanje spoljnjeg i unutrašnjeg ruba trepavica. Naprotiv, maskarom istaknite sredinu trepavica i tako zaokružite pogled oka.

6. Ne pretjerujte sa sedefastim sjenama

Sedefaste sjene reflektuju svjetlost i naglašavaju prostor na kojem su nanijete. Sedefastom sjenom naglasite sredinu ruba kapka oka, kako biste privukli pažnju suptilnim svjetlucanjem svaki put kada trepnete.

7. Koristite kvalitetne četkice

Da biste spriječili razmazivanje šminke na predjelu oka, koristite kvalitetne četkice za nanošenje mejkapa. Od velike pomoći biće vam koso sječena četkica za nanošenje sjene za oči koja zahtijeva preciznost pri nanošenju šminke.

(LiZ)