Prekinuti snošaj (lat. coitus interruptus) najstarija je i najčešće primjenjivana prirodna metoda zaštite od trudnoće. Odnosi se na polni odnos pri kojem muškarac prije orgazma izbacuje ejakulat izvan materice, te na taj način sprječava začeće, odnosno kontakt spermatozoida i jajne ćelije.

Dok poneki praktikuju ovu metodu tek u nedostatku nekog drugog oblika kontracepcije, pojedini partneri uvijek se na nju oslanjaju, često pogrešno misleći da je riječ o sigurnom načinu prevencije trudnoće.

Osim što je prekidanje snošaja rizična metoda u sprječavanju trudnoće, posebno je rizična za polno zdravlje, s obzirom na to da ne pruža zaštitu od polno prenosivih bolesti.

Koliko je pouzdana metoda prekinutog snošaja?

Kao i kod drugih metoda kontracepcije, pouzdanost ove metode zavisi od toga koliko se ispravno koristi.

U savršenim uslovima, kada se prije samog odnosa u mokraćnoj cijevi muškarca ne nalazi aktivna sperma (na primjer, od prošlog odnosa), te kada muškarac na vrijeme prekine snošaj, metoda ima učinkovitost od 4%, što znači da će u godinu dana 4 od 100 žena primjenom ove metode ostati trudne.

Ipak, s obzirom na to da je polni odnos često nepredvidiv, a pojedini muškarci teže uspostavljaju kontrolu nad ejakulacijom od drugih, učinkovitost ove metode u stvarnosti iznosi 22 %, što znači da će čak 22 žene od njih 100 redovnom primjenom samo ove metode kontracepije ostati u drugom stanju.

U tablici možete uporediti uspješnost metode prekinutog snošaja s drugim metodama kontracepcije:

Metoda kontracepcijeSavršena primjenaTipična primjena
prekinuti snošaj4 %22 %
mjerenje plodnih dana4 %24 %
kondom2 %8 %
kontracepcijska pilula0.3 %9 %
dijafragma6 %12 %
spirala / mirena0.2 % – 0.6 %0.2 % – 0.8 %

Napomena: Savršena primjena daje naizgled zadovoljavajuću uspješnost, ali mjerodavniji su postotci u nizu tipične primjene.

Nažalost, većina ljudi ne uspijeva uvijek provesti mjere zaštite onako kako su one predviđene (na primjer, muškarci mogu spontano ejakulirati, kondom može da pukne, žene zakasne s uzimanjem pilule) zbog čega su podaci iz drugog stupca mnogo bliže stvarnosti.

Postotci izraženi u tablici odnose se na postotak žena koje će ostati trudne koristeći samo određenu metodu. Na primjer, žene koje koriste samo metodu mjerenja plodnih dana imaju nešto veću šansu ostati trudne od onih koje praktikuju prekinuti snošaj; taj postotak je ipak manji ako se ove dvije metode kombiniraju.

Zašto metoda prekinutog snošaja nije pouzdana?

Metoda zahtijeva veliku samokontrolu kod muškaraca, posebno kod onih mlađih i neiskusnijih, ali i kod starijih koji nemaju redovne seksualne odnose. Poneki muškarci čekaju zadnji trenutak prije ejakulacije i prekasno prekidaju snošaj zbog čega određeni broj spermatozoida može ući u matericu.

Kao što znamo, dovoljan je jedan spermatozoid da se oplodi jajna ćelija. Posebno su rizični uzastopni odnosi; nakon prve ejakulacije, mali broj spermatozoida ostaje u mokraćnoj cijevi muškarca koji će ući u matericu ako dođe do sljedećeg odnosa nakon kraćeg vremena.

Takođe, postoji i problem sa predejakulatom. Predejakulat je tečnost koja nastaje čim se muškarac uzbudi i izlučuje se tokom cijelog polnog odnosa.

O njoj se i danas ne zna dovoljno, a rezultati istraživanja su vrlo raznoliki; dok su neka istraživanja pokazala kako predejakulat ne može uzrokovati trudnoću, jer ne sadrži aktivne spermatozoide, druga su istraživanja pokazala kako su se ipak u trećini testiranih uzoraka predejakulata nalazili živi spermatozoidi.

Prednosti metode prekinutog snošaja

Prednosti ove metode uglavnom se tiču subjektivnog doživljaja:

 • nema prepreka genitalnoj stimulaciji (muškarci često navode “veći užitak” kao jedan od razloga omiljenosti ove metode),
 • nema prekidanja polnog odnosa,
 • besplatna je,
 • ne zahtijeva korištenje farmaceutskih proizvoda.

Nedostaci metode prekinutog snošaja

Iako naizgled manje brojni, nedostaci ove metode mnogo su teži od njenih prednosti:

 • značajno manja uspješnost u izbjegavanju neželjene trudnoće od ostalih metoda,
 • ne pruža zaštitu od polno prenosivih bolesti,
 • kod nekih žena i muškaraca može stvarati stres zbog moguće trudnoće čime se narušava kvalitet seksualnog odnosa,
 • žene takođe mogu osjećati veliki psihički pritisak u iščekivanju menstruacije što može dovesti do poremećaja u radu hormonalnog sistema te posljedično kašnjenje ciklusa i dalji stres.

Kako učiniti metodu prekinutog snošaja sigurnijom?

 1. Prije praktikovanja seksualnog odnosa bez zaštite, razgovarajte s partnerom o polno prenosivim bolestima. Ako bilo ko od partnera boluje od određene vrste bakterijskih ili virusnih infekcija genitalija, gotovo je sigurno da će se one prenijeti odnosom bez fizičke zaštite, odnosno odnosom bez prezervativa.
 2. Takođe, unaprijed razgovarajte o tome kako ćete postupiti u slučaju da dođe do trudnoće. Kad se usuglasite u načinu na koji ćete se nositi s takvom situacijom, bit ćete smireniji i manje skloni stvaranju panike nakon odnosa.
 3. Imajte plan B. Možete imati hitnu kontracepciju, odnosno “pilulu za dan poslije” ako muškarac ne uspije na vrijeme prekinuti snošaj. Iako je ona danas dostupna u svim apotekama, zbog visoke koncentracije hormona i snažnog uticaja koji ima na menstrualni ciklus, ove se pilule nikako ne smiju shvatiti kao obična metoda zaštite i trebaju se koristiti samo u posebnim situacijama i sa oprezom.
 4. Vodite dnevnik menstrualnog ciklusa. Računajući plodne i neplodne dane možete utvrditi koji su dani sigurniji za praktikovanje metode prekinutog snošaja, a u kojim je danima potrebno koristiti neku efikasniju metodu.
 5. Muškarac može poboljšati samokontrolu vježbom; koristite kondom prilikom odnosa, ali svejedno prekinite snošaj prije njegovog orgazma. Na taj način muškarac će moći bolje procijeniti kada će ejakulirati te na vrijeme prekinuti odnos.
 6. Kod uzastopnih odnosa muškarac treba mokriti nakon svakog ejakuliranja kako u mokraćnoj cijevi ne bi ostalo spermatozoida koji mogu ući u matericu prilikom sljedećeg odnosa.