Strah od bijelih mantila tjera pacijente da ljekarske preglede odgađaju i po nekoliko godina, a dešava se da neki odustaju čak i u operacionoj sali.

Čak i male operacije poput uklanjanja masnog tkiva, skidanje benova ili slične intervencije, za pacijente znaju biti prava noćna mora. Rijetki su oni koji se bez da progutaju ijednu kneglu u grlu, usude otići ljekaru, a panika nastaje na samu pomisao da bi moglo doći do operacije.

Iatrofobija, kako se stručno zove strah od odlaska ljekaru, muči mnoge ljude, a primjeri banjalučkih ljekara, ali i samih građana, pokazuju koliko ovaj strah može biti ozbiljan.

Banjalučanka Sanja G. kvržicu na veni na ruci primijetila je tri godine prije odlaska ljekaru, ali je zbog straha čekala posljednji trenutak.

– Počelo je da me boli i da mi smeta. Nisam mogla da nosim kratke majice, ali ljekara sam odgađala koliko sam mogla. Čak sam se naručivala nekoliko puta, ali na pregled nisam dolazila. Tek kad je baš počelo da me boli otišla sam doktoru kada mi je rekao da bi najbolje bilo da idem na operaciju – priča Sanja.

Ljekar joj je rekao da se sve moglo riješiti da je došla odmah sa pojavom prvih simptoma, te da je sada operacija neophodna.

Rutinsku operaciju godinama je odgađala i jedna majka četvoro djece, koja je operaciju zakaziva i otkazivala čak tri puta.

– Sjećam se pacijentkinje, uvijek je sa djecom dolazila, jer nije imao ko da ih čuva. Satima je čekala da stigne na red, a onda bi samo rekla da jednostavno ne može leći na sto, jer se plaši i izašla. Najviše mi je žao djece što je toliko čekaju – priča jedan banjalučki hirurg.

Dodaje da je strah u ovom slučaju jači od razuma, što se nerijetko dešava u bolnicama.

Ovaj hirurg ispričao je da su imali slučaj sa jednim čovjekom koji se trebao riješiti masnog tkiva. Operacija bi trajala svega 15 minuta, ali on se toliko uplašio da je nekoliko puta propustio osobe prije sebe i na kraju ušao i rekao – izvinite, ali ja se bojim i ne mogu sada na operaciju.

Pacijenti ne odustaju samo od operacija. Kako ljekari kažu, bezbroj puta desilo se da pacijenti trpe bol samo kako ne bi došli na pregled, te da ljekara posjete onda kada bol postane neizdržljiva, a problem se većinom mogao riješiti još kod prvog simptoma.

Ne preciziravši tačno šta se najčešće dešava, iz Univerzitetskog kliničkog centra RS, potvrdili su nam da ima ovakvih slučajeva.

– Zna da se desi da pacijenti iz straha odgode pregled ili intervenciju. Čest razlog odlaganja posjete ljekaru je strah od loših vijesti ili od nepoznatog što svaki čovjek u svojoj prirodi posjeduje u većoj ili manjoj mjeri. Međutim, postoje situacije kada je strah toliko snažan, da osobu parališe da uopšte dođe kod ljekara – navode u UKC.

Dodaju da u tim slučajevima medicinsko osoblje nastoji da što detaljnije objasni sam proces diagnostike i liječenja, kako bi pacijenti prevazišli strah od nepoznatog.

U Univerzitetskom kliničkom centru je angažovan psiholog koji razgovara sa onkološkim pacijentima i njihovim porodicama, te se na taj način nastoji pomoći najteže oboljelim.

Bizarni primjer

Stoja Popović (52), kojoj su banjalučki ljekari 2016. godine iz abdomena odstranili tumor jajnika težak čak 31 kilogram, priznala je da se u ovu situaciju dovele iz straha od ljekara.

 

U bolnici je, kaže, dobila svu potrebnu njegu, ali priznaje i da je pred operaciju bila preplašena. Strah od odlaska kod ljekara bio je, zapravo, i glavni razlog što nekoliko godina nije željela da posluša savjete porodice i komšija da ode na pregled, nakon što je stomak počeo da joj raste.

Izvor: blicrs