Najharizmatičnija žena na sceni!

Od kako je njen baršunasti glas s hitovima “Smooth Operator” i “Your Love Is King” opčinio publiku još početkom osamdesetih, britanska pjevačica Šade Adu nanizala je više od 50 miliona prodatih albuma, višestruke platinaste ploče, nagrade Gremi, planetarnu slavu, ali i status nevjerovatne muzičke legende – možda zato što se tako opsesivno krije od javnosti da je prijatelji u šali zovu Houi, po ekscentričnom milioneru pustinjaku Havardu Hjuzu.

Nevoljno daje intervjue, u proteklih je 20 godina  samo je jednom bila na turneji i snima vrlo malo: u cijeloj karijeri snimila je samo sedam studijskih albuma.

Na listi najbogatijih muzičara Sandej Tajmsa, ona zauzima visoko mjesto s imetkom koji se procjenjuje na više od 30 miliona funti, a materijalne je stvari, tvrdi, ionako ne zanimaju previše.

 Ne treba mi mnogo novca. Mogli biste da provalite u moju kuću u Londonu i izaći nakon pola sata praznih ruku jer niste našli ništa što bi bilo vrijedno ukrasti – sa osmijehom objašnjava.

Očigledno je da govori istinu: uprkos silnom bogatstvu, vozi deset godina stari mercedes, u londonskoj kući ima, doduše, centralno, ali najradije se grije na stare električne grijalice sa rebrima, dok u kućici u majušnom selu na zapadu Engleske, gdje se doselila još 2005. godine sa danas 20-godišnjom ćerkom Ilom, sama sprema i radi u bašti.

Postoji grafit u Njujorku koji glasi:  “Ova djevojka pjeva samo kad ona hoće”!

Dobitak na ljubavnoj lutriji

– Neko mi je jednom rekao da sam horoskopski Jarac rođen pod najtužnijom zvijezdom. Istina je da sam sklona sjeti, a mislim i da se od veselih pjesama čovjek katkad samo još gore osjeća – priznaje Šade, koja za svoju egzotičnu ljepotu može zahvaliti ocu Nigerijcu.

Rođena je u toj zemlji, puno ime joj je Helen Folasade (što znači “čast ti daje krunu”) Adu, ali je odrasla u Velikoj Britaniji gdje se kao četvorogodišnja djevojčica doselila s majkom Engleskinjom kada su se roditelji rastali. Živjeli su u mjestašcu Holand, “tugaljivom gradiću gdje je polovina stanovnika bila starija od 65 godina”, jednom je rekla.

– U blizini nije bilo djevojčica mojih godina pa sam se igrala sa bratom i njegovim društvom, vozila se na biciklu od jutra do mraka i pentrala se po drveću – sjeća se Šade.

Muzika joj nije bila prvi odabir profesije: poslije završene škole dizajna “St Martin’s” u Londonu, počela je da radi kao kreatorka muške odjeće, ali je bolje zarađivala kao prateći vokal. S vremenom je shvatila da joj muzika otvara i velike kreativne mogućnosti.

Kada je sa bendom snimila prvi album, “Diamond Life”, koji se prodao u više od sedam miliona primjeraka, zvijezda je bila rođena. Ali uspjeh je pomutila tamna strana slave. Mediji su joj čeprkali po životu, paparaci su visili po stablima oko njene kuće da je uhvate u intimnom trenutku, a tabloidi kojima je smetala njena povučenost, lansirali su izmišljotine kako je u depresiji zbog nesrećne ljubavi ili zavisna od droga. Od onda, pjevačica ima snažnu averziju prema medijima i javnosti pa se nakon svake turneje, u potrazi za mirom i privatnošću, povlačila sve dublje u izolaciju.

Oslonac je pokušala da pronađe u ljubavi. Udala se za španskog reditelja Karlosa Pliegu, čak se preselila u Madrid i tamo kupila kuću kako bi učvrstila brak, ali se ipak 1995. godine razvela

– Jednostavno nije mogao da podnese da me dijeli sa svijetom – kaže Šade.

Ni veza sa jamajčanskim muzičarom i producentom Bobom Morganom, sa kojim je 1996. godine dobila ćerku Ilu, nije potrajala. On danas nema nikakav kontakt sa svojom ćerkom.

Ali, sadašnji partner mogao je onaj pravi, vjeruje Šade, pa sa osmijehom otkriva:

– Ian je bio u kraljevskoj mornarici, onda je radio kao vatrogasac, a zatim je diplomirao na fakultetu . Obrazovan je i fin, ali zna i da nacjepa drva. Osjećam se kao da sam dobila na lutriji!

Srećna je i što ima i posinka. Djeca su joj važna, a priznaje kako joj je ćerka od trenutka kada se rodila centar svemira. Posebno je ponosna što ju je uključila u svoj posao, pa tako Ila pjeva prateći vokal na kompoziciji “Babyfather”, koja govori o tome kakva je čast i povlastica biti roditelj.

– Ila mi je rekla da je moja muzika vrlo osjećajna, a to mi mnogo znači – kaže Šade. A sigurno će značiti i publici.

2016. godine Ila je odelodanila da je transdžender i od tada mu je ime Izak.

Šade ju je naravno, podržala.