Mislite da aceton služi samo za skidanje laka sa noktiju? Varate se, a mi ćemo vam otkriti i zašto.

Kad pročitate ovaj tekst više nikad onu flašicu skidača laka za nokte nećete gledati istim očima. Otkrivamo vam neobične načine na koje možete upotrebiti ovaj proizvod.

Čišćenje tastature. 

Komadić vate ili pamučne krpice namočite skidačem laka za nokte pa lagano prebrišite tipke na vašoj tastaturi i zablistaće kao da su nnove.

Čišćenje podova.

Namočite kuhinjske ubruse acetonom i skinite tragove obuće sa podova. Nije važno da li je u pitanju laminat, pločice ili beton. Izjegavajte upotrebu jedino na drvenim podovima.

Obnovite suđe od porcelana. 

Mrlje od kafe ili čaja na vašem starinskom porcelanu najlakše ćete skinuti ako namočite krpicu u skidač laka i lagano prebrišete vaše omiljene šolje. Nakon toga ih operite sa deterdžentom i vodom. Izbjegavajte čistiti uzorke u boji na vašem porcelanu acetonom, jer bi mogli biti upropašteni.

Sjajne cipele.

Sjaj vašim cipelama vratićete jednostavno ako ih ispolirate kuhinjskim ubrusima namočenim u aceton. Trljajte dok sve ogrebotine i mrlje ne nestanu, a zatim cipele prebrišite pamučnom krpicom.

Za skidanje superlijepka.

Ostatke superljepka najlakše ćete skinuti uz pomoć acetona i to tako da namočite vatu u aceton, pa neko vrijeme vatu držite na dijelu kože koje ste umazali lijepkom pa istrljate.

Obnovite sat. 

Da biste izgladili površinu plastičnog sata sa vatom koju ste namočili u aceton lagano prelazite preko površine sata. Aceton će izgladiti površinu i obrisati ogrebotine, jer on rastvara plastiku, samo pazite da ne trljate previše da ne bi nastala rupa.

Obrišite marker.

Klinci su se dokopali markera i crtali po zidu. Riješite problem acetonom.

Očistite britvice.

Nakupljene dlačice sa britvica za brijanje najlakše ćete očistiti ako ih isperete acetonom, a na taj način ćete i dezinfikovati britvicu.

Očistite mrlje u kadi.

Da biste se riješili postojanih mrlja koje se nakupljaju oko odvoda u kadi ili umivaoniku, pomačajte aceton sa malo vode, namočite dijelove zahvaćene prljavštinom pa ih izribajte malom četkicom.