Turistička organizacija Herceg Novi i opština Herceg Novi, ove godine prvi put organizuju Karavan Mimoze u Banjaluci u okviru promocije „49. Praznika Mimoze“.

Turistička organizacija grada Banjaluka i grad Banja Luka, 25. januara biće domaćain jednočasovnog defilea ulicama našeg grada, odnosno, promocije jednog od najpoznatijih i atraktivnih praznika u Crnoj Gori.

Banjalukom će prodefilovati 45 učesnika iz Crne Gore – mažoretkinja, klovnova i Gradske muzike Herceg Novi.

Defile će početi u 12 časova čija početna pozicija će biti ispred hotela Palas, potom Trg Krajine, a veseli skup će se zaputiti kroz šetačku zonu, Gospodsku ulicu. Potom će defile proći pored Hrama Hrista Spasitelja sve do Narodnog pozorišta RS, te ponovo povratak na centralno mjesto u gradski Park Petar Kočić.

Pet gradova okruženja biće tokom sljedeće sedmice u znaku cvijeta mimoze, jer će kroz njih prodefilovati Karavan koji će najaviti 49. Praznik mimoze u Herceg Novom.

Hercegnovske mažoretke, Gradska muzika i klovnovi će vedrinu karnevala i duh Mediterana donijeti na Zlatibor, u Beograd, Jagodinu, Bijeljinu i Banjaluku.

Karavan mimoze tradicija je ovog praznika koja izaziva pozitivne reakcije, učesnici u svim gradovima naiđu na toplu dobrodošlicu i odličnu atmosferu velikog broja okupljenih građana, što se očekuje i ove godine.

Ovogodišnji Karavan startuje defileom na Zlatiboru 22. januara, od 11 sati. Dan kasnije, 23, januara nastupiće u Jagodini, od 11 sati i u Beogradu,u Knez Mihailovoj ulici od 17 sati. Potom putuje u Bijeljinu gdje će defilovati 24. januara, u 11 sati. Peto odredište je Banjaluka, gdje Karavan nastupa 25. januara od 12 sati.

Učesnici Karavana će pozvati građane da dođu u Herceg Novi u februaru, kako muzikom i plesom, tako i dijeljenjem promotivnih materijala i žutog cvijeta po kojem novski zimski festival nosi ime.

Karavan će stići i u Trebinje, 16. februara u okviru programa samog Praznika mimoze.

Karavan mimoze realizuju Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg Fest“, Gradska muzike i mažoretke i NVO „Maškare“, a u saradnji sa upravama i lokalnim turističkim organizacijama gradova koje će Karavan obići.

Praznik mimoze počeće tradicionalno, prvog vikenda u februaru i raznovrsni programi će trajati tokom cijelog mjeseca.

Festival će otvoriti karnevalska povorka od Igala do Trga Nikole Đurkovića i koncert regionalne muzičke zvijezde Nine Badrić u petak, 02. februara. U subotu, 03. februara slijedi tradicionalna Fešta od mimoze, ribe i vina na novskoj rivijeri, od Kumbora do Baošića, kao i maskenbal u Institutu „Dr Simo Milošević“, na kojem će goste zabavljati Tijana Dapčević.

Izvor: blportal