Bojan Maksimović pobjednik je plivanja za Časni krst koje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.U konkurenciji 22 hrabra plivača Maksimović je prvi došao do Časnog krsta i njemu je pripala titula “Časnog viteza” Kotor Varoša.

“Samim tim što sam učestvovao osjećam se prelijepo. Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Zahvalio bih svima koji su organizovali ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici”, rekao je Maksimović.

Inicijativu za ovu manifestaciju pokrenulo je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, a načelnik opštine Zdenko Sakan bio je generalni pokrovitelj i obezbijedio je majice za sve učesnike.

“Veliki broj građana okupio se danas da vidi ova 22 momka i sve njih smatram pobjednicima, iako je samo jedan doplivao prvi do Časnog krsta. Lokalna zajednica će i ubuduće biti uz ovu manifestaciju“, rekao je Sakan i zahvalio svima koji su dali doprinos da se plivanje za Časni krst organizuje.

Organizator drugog plivanja za Časni krst u Kotor Varošu bila je Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš, a arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić posebno je pohvalio inicijatore takmičenja.

“Zahvaljujući fudbalskim veteranima našeg grada i dobrim ljudima koji su pružili podršku ove godine smo drugi put u istoriji Kotor Varoša organizovali plivanje za Časni krst povodom našeg velikog praznika, a broj prisutnih dovoljno govori o veličanstvenom ambijentu”, istakao je Narić.

Pobjednik današnjeg takmičenja dobio je zlatni dukat dar Duška Čolića, umjetničku sliku Branka Rusmira, ručni časovnik dar Dušana Stanića i zastave Vojske Republike Srpske i Republike Srpske, koje je pobjedniku uručio Aleksandar Saša Petrović.

Prigodnim darovima butika “Laguna” i prodavnice bijele tehnike “Zeus” nagrađeni su najmlađi i najstariji učesnik – Andrej Maksimović /15/ i Hadži Boro Stanković /51/, kojima je zidni sat i umjetničku sliku darovao i Dušan Stanić.

Prije plivanja za Časni krst održana je sveta liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu, a nakon toga svečana litija krenula je ispred crkve prema mostu u naselju Kotor.

Izvor: Srna