Sigurno ste mnogo puta čuli kako se za ljepotu trpi. Ali, jeste li se ikada zapitali može li ljepota i sve što zbog nje podnosimo zaista naštetiti našem zdravlju? Stižu i odgovori.

Sve mi volimo kako nam noge izgledaju u visokim potpeticama, ali šta se dešava ako nam oblik cipele zaustavlja cirkulaciju, a naše stopalo dovodi do granice deforimiteta? Saznajte koje se sve opasnosti kriju u vašem ormaru.

Visoke potpetice

Rijetke su žene koje ih ne vole i ne uživaju u tome kako im noge izgledaju dok ih nose. Ali, ne morate biti doktor nauka da shvatite kako su vrtoglavo visoke potpetice loše za vaše zdravlje. One mogu izazvati iritaciju kože, pa čak i deformaciju prstiju i stopala.

Kada nosimo visoke štikle sva težina tijela pada na prednji dio stopala uzrokujući nepravilan položaj tijela zbog održavanja ravnoteže. Donja polovina tijela se naginje prema naprijed tako da se gornja mora naginjati prema nazad što ometa normalan „S“ položaj leđa. Veoma je teško održavati ispravno držanje tijela u ovoj poziciji, a to ne samo da nije dobro po vaše zdravlje, već i ne izgleda ni malo privlačno.

Ljekari tvrde da nošenje visokih potpetica može uzrokovati i oštećenje kože stopala takođe zbog nepravilno raspoređene težine, što dovodi do čukljeva, kurjih očiju, žuljeva…

Najednostavniji način da izbjegnete povrede uzrokovane nošenjem visokih potpetica jeste da što češće „uskačete“ iz štikli u udobniju obuću.

Uske farmerice

Ako često osjećate trnce sa spoljašnje strane butina provjerite da li su vam farmerice previše uske. Ova pojava se zove “sindrom uskih farmerica“, a može izazvati blaži oblik obamrlosti tkiva. Ne morate prestati nositi omiljeni par „skiny jeans“ farmerica, ali kupite ih za broj veće.

Mokar kupaći kupaći kostim

Sjećate li ste kad ste bili dijete kako vas je mama na plaži upozoravala da poslije kupanja skidate mokar kupaći. E, pa i ovoga puta mama je bila u pravu. Mokar kupaći kostim može biti uzrok mnogih neugodnih infekcija genitalnog područja kod žena. Da biste spriječili gljivične infekcije provodite što manje vremena u mokrom kupaćem kostimu i na kupanje uvijek nosite rezervni.

Za broj manji brushalter

Veoma je važno da kad kupujete brushalter odaberete pravu veličinu, jer premali brushalter može izazvati iritaciju kože, gljivičnu infekciju, probleme sa disanjem, a može čak ometati i pravilan rad limfnih žlijezda. Previše uski brushalteri mogu smanjiti protok kroz limfne žlijezde prema grudima što stvara veće zadržavanje toksina u organizmu.

Tanga gaćice

Stručnjaci tvrde da su one jedan od glavnih krivaca za gljivične infekcije pa čak i infekcije urinarnog trakta kod žena jer potpomažu prenošenje bakterija od rektuma do uretre.

Iako nam je teško odreći se svih ovih stvari za koje mislimo da nam pomažu da izgledamo ljepše i privlačnije trebalo bi makar da razmislimo da njihovu upotrebu smanjimo na minimum.