Vjerujemo da ste ih i vi koristili ili ih još koristite.

Ali, ove “beauty” proizvode uskoro više nećemo gledati na policama prodavnica tako često, a predviđa im se i potpuno nestajanje.

Riječ je o gelovima i pilinzima s mikrogranulama, a njih su sada zabranile Velika Britanija i Kanada, dok se na isto spremaju i Austrija, Novi Zeland, Holandija i Italija.

Ako se pitate zašto bi neko zabranio proizvode koji tako lijepo uklanjaju mrtve ćelije s vaše kože te je čine ljepšom i sjajnijom, stvar je u mikrogranulama koje su napravljene od plastike koja se ne može razgraditi stotinama godinama.

Dakle, nakon što mi njima operemo lice, one odlaze kao otpad u kanalizaciju, a zatim i u svjetske vode. Osim toga, njima se prehranjuju i životinje pa im one stvaraju razne zdravstvene probleme, a jasno vam je kako se ta ista plastika onda kasnije može naći i na našim tanjirima.

Upravo zato, Kanada i Velika Britanija popustile su pod pritiskom aktivista za zaštitu okoline, a ko će sljedeći napraviti taj korak, ostaje da vidimo. Srećom, postoje razni domaći pilinzi koje možete napraviti već danas, a samim tim ćete i uštediti novac.

(index)