Pojedine firme i institucije nemaju dovoljan broj parking mjesta, pa radnici parkiraju pored obližnjih zgrada i tako prave gužvu stanarima, zbog čega i pauk ima mnogo posla.

Svake godine na ulicama Banjaluke sve je više automobila, ali nova parking mjesta ne prate taj tempo.

Nepropisno parkiranih automobila ima na sve strane, a građani u svoju odbranu poručuju da su nekada primorani parkirati pogrešno jer nemaju izbora.

Zbog toga što nisu imali izbora, ili su se ipak samo bahato ponašali, pauk-služba je u 2017. godini imala ukupno 2.453 intervencije, što pokazuje da građani nisu oklijevali da ih zovu.

Žale se da i kada imaju mjesto na parkingu često neko parkira iza njih i blokira im vozilo, pa auta satima ostaju zarobljena.

Meni je pauk na brzom biranju u telefonu. Prije sam čekao, tražio okolo ljude, ali više mi ne pada na pamet. Razumijem da stanu ako odu do pekare ili po dijete tu u vrtić, ali da se tu parkiraju i budu satima nema smisla – rekao je Milan K. stanar jedne od zgrada u Bulevaru Stepe Stepanovića, koji kaže da je ove godine pauka zvao već dva puta.

Stanari ovog bulevara kažu da im mjesta često zauzimaju radnici Ministarstva unutrašnjih poslova, čija je zgrada u blizini, kao i gosti kafića i dječjih igraonica koji nemaju svoje parkinge.

Ako slučajno završim sa poslom prije četiri, uopšte ne idem kući jer znam da se neću imati gdje parkirati. Radnici koji rade u okolnim institucijama i firmama zauzmu cijeli parking oko naših zgrada, tako da za stanare do četiri časa nema mjesta – kaže Dragana Dedić, koja živi u Bulevaru Desanke Maksimović.

Sličnih problema imaju i stanovnici zgrada u Aleji Svetog Save, kao i oni u Ulici Kralja Alfonsa XIII, na čije se parkinge često parkiraju radnici škola.

Međutim, nedostatak parking mjesta, ali i bahatost vozača primijeti se i u drugim naseljima.

– Pauk-služba interveniše na području cijelog grada i to na osnovu poziva građana ili utvrđenih nepravilnosti prilikom svakodnevnog obilaska terena, a kao lokacije sa najviše intervencija u protekloj godini izdvajaju se ulice Vidovdanska, Jevrejska i Sime Matavulja – rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U Banjaluci je registrovano 70.000 vozila, broj se svake godine povećava, a u prilog vozačima nikako ne ide to što se povećava broj zgrada i lokala bez parkinga.

Ne plaćaju parking

Kada je u pitanju blokiranje točkova vozila zbog neplaćanja naknade za parkiranje, u protekloj godini je blokirano 5.734 vozila i naplaćeno je 176.020 KM.

(EuroBlic)