Liturgijom u hramovima i tradicionalnim plivanjem za Časni krst u hladnim rijekama, na stazi dugoj 33 metra koja simbolizuje godine života Isusa Hrista, u petak je širom Srpske obilježen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje.

Prvi do Časnog krsta u hladnom Vrbasu u Banjaluci doplivao je dvadesetpetogodišnji Mirko Ivanković.

– Četvrti put učestvujem na ovoj manifestaciji. Vrbas i nije bio toliko hladan – rekao je ovaj hrabri mladić koji je nagrađen zlatnikom koji su mu uručili episkop banjalučki Jefrem i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Za Časni krst u Banjaluci plivala su 33 mladića, a bogojavljenske svečanosti započele su liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, nakon čega je ulicama prošla svečana litija.

Prijedorčanin Danijel Drljača po peti put je prvi doplivao do krsta u rijeci Sani među 57 plivača koji su učestvovali u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

– Drago mi je kao da sam prvi put pobijedio. Bilo je stvarno teško, uz veliku konkurenciju i Sana je nadošla, tako da ovo smatram velikim uspjehom – rekao je Drljača koji je zlatnik koji je dobio kao nagradu poklonio najmlađem prijavljenom učesniku petogodišnjem Vidu Radakoviću.

Trebinjac Nikola Lješković (25) prvi je doplivao do Časnog krsta u hladnoj Trebišnjici. On je istakao da je presrećan jer je nakon devet godina učešća u bojavljenskom plivanju ostvario svoju drugu pobjedu. Lješkoviću je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uručio zlatnik, a plivanju je prethodila liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Među prvima koji su stigli do Časnog krsta bio je najmlađi učesnik, trinaestogodišnji Dimitrije Škrivan, koji je istakao da mu je ovo drugi put da pliva i da je veoma srećan zbog toga.

Najstariji učesnik bogojavljenskog plivanja bio je Dragan Bodiroga (61) koji je rekao da mu je ovaj dan od posebnog značaja i da nije došao da se takmiči, već samo da učestvuje u ovom veličanstvenom danu. Među šezdesetak najodvažnijih plivača u Trebinju našla se i jedna žena, karatistkinja Dragica Drapić.

Plivačku stazu na Zvorničkom jezeru prvi je preplivao Siniša Mišić (26), a uz njega je plivala i prošlogodišnja pobjednica Milana Mijatović iz Čelopeka.

Tradicija je nastavljena i u Derventi, a prvi do Časnog krsta u rijeci Ukrini doplivao je Zoran Vidović (25).

Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama – rekao je Vidović.

U rijeci Drini u Višegradu prvi do Časnog krsta doplivao je Fočak Marko Milanović kome je ovo bio prvi put da učestvuje u bogojavljenskom plivanju. Najmlađi među plivačima bio je četrnaestogodišnji Nemanja Puhalo iz Foče, a peti put hladnom Drinom zaplivala je i Olivera Dobrinković.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

On je u besjedi rekao da je Bogojavljenje za nas najveći praznik, jer “ne osvećujemo samo vodu, nego i prirode voda, a voda je svuda i u nama i oko nas”.

Kotorvarošaninu Bojanu Maksimoviću, koji je u konkurenciji 22 plivača prvi došao do Časnog krsta u rijeci Vrbanji, pripala je titula Časnog viteza Kotor Varoša.

– Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Nadam se da će nas narednih godina biti još više – rekao je Maksimović.

Pobjedu u Bratuncu odnio je dvadesetdevetogodišnji Davor Mlađenović koji je, u konkurenciji još 23 mladića i jedne djevojke, prvi doplivao do Časnog krsta.

Vitezom Časnog krsta u Tesliću proglašen je Vinko Petrović, dok je na ušću Sane u Unu u Novom Gradu prvi do Časnog krsta doplivao Miloš Kovačević.

Jedanaestogodišnjak pobjednik u Mostaru  

Pavle Komlen (11) iz Nevesinja pobjednik je plivanja za Časni krst u Neretvi koje je održano u mostarskom naselju Ortiješ. Komlen je bio najmlađi među petnaestak učesnika koji su odlučili da u Mostaru ožive običaj plivanja za Bogojavljenje. Pavle, koji trenira plivanje u Plivačkom klubu Velež iz Mostara, navodi da mu je bilo važno da doprinese očuvanju ovog običaja u Mostaru.

Bogojavljensko plivanje prvi put je organizovano i na jezeru Škrka u Čapljini, a prvi do krsta doplivao je Prebilovčanin Branko Ekmečić.

Tradicija oživljena nakon 78 godina

Bogojavljensko plivanje organizovano je u Gradišci prvi put nakon 78 godina, a prvi do Časnog krsta u rijeci Savi doplivao je četrdesetdvogodišnji Rajko Lajić.

Lajić, koji je radnik Policijske uprave Gradiška, rekao je da za njega predstavlja veliku čast to što je prvi doplivao do Časnog krsta.

– Nisam se posebno pripremao i ovo je nagrada za sve nas 33 koji smo učestvovali u plivanju – istakao je Lajić.

(Glas)