Svetosavski bal, treći po redu, biće održan u četvrtak, sa početkom u 19 časova, u Banskom dvoru u Banjaluci.

Kao i prethodnih godina, publika će moći da uživa u svim ljepotama valcera. Prema riječima Damira Jovanića, sekretara Kulturno – umjetničkog društva „Sveti Sava“ iz Banjaluke, koji je i ogranizator bala, program je koncipiran tako da će se smjenjivati koreografske tačke Gradskih igara i starogradske pjesme, koje će izvoditi solisti.

– Pored našeg društva, na balu će učestvovati ANIP „Veselin Masleša“, Plesni studio „Bolero“, solisti Maja Tatić, Valentina Milekić, Marko Cvijić, Borko Milošević, Bojan Čikić i Pjevačka grupa „Zvuci s` kamena“ iz Srbije. Nosioci programa, solisti i organizacije su iz Banjaluke – objašnjava Jovanić.

Pripreme za Svetosavski bal, dodaje on, traju tokom cijele godine.

– Nadamo se da će od oduće godine ova manifestacija biti uvrštena u kalendar kulturnih dešavanja Grada Banjaluka, kako bi ranije znali sa kojim sredstvima raspolažemo i kako bi na osnovu toga mogli da obogatimo programski sadržaj Svetosavskog bala – navodi Jovanić.

Na ideju za organizovanje ove manifestacije u Banjaluci došli su, kaže, jer njihova ansambl nosi ime prosvetitelja Svetog Save.

– Smatrali smo da imamo obavezu da pokrenemo jednu ovakvu manifestaciju u Banjaluci. Pored čuvanja tradicije kroz postavke koreografija i običaja proširili smo naše djelovanje i sa velikim entuzijazmom započeli organizaciju Svetosavskog bala. Od samog početka bal se održava u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na osnovu komentara od ranijih godina publika je oduševljena programskim sadržajem koji je potpuno drugačiji od svih kulturnih manifestacija u našem gradu – rekao je Jovanić.

U inostranstvu se takođe održavaju ovakvi balovi, koji imaju zvanice iz raznih dijelova svijeta, a karte se „masno plaćaju“. Uprkos tome, ansambl iz Banjaluke, odlučio je da njihove karte budu besplatne.

– Ulaz na Svetosavski bal je slobodan, ali zbog kapaciteta dvorane balu će moći prisustvovati samo gosti sa pozivnicama. Građani koji žele prisustvovati pomenutom balu mogu preuzeti pozivnice na portirnici Banskog dvora, uz napomenu da svi gosti treba da dođu u prigodnoj garderobi. Na svim balovima u okruženju programski je predviđeno da gosti u cijeni ulaznice imaju uračunatu večeru. Naša ideja je da gosti koji prisustvuju balu budu posluženi pićem i da je centar pažnje usmjeren na ples. Takođe želja nam je da što više prisutnih gostiju zapleše i da na taj način slavimo ime našeg Prosvetitelja. Za sada, uz razumijevanje solista, koji će nastupati bez honorara i podrške Grada, uspjeli smo zatvoriti finansijsku konstrukciju – ističe Jovanić.

Tradicija slovenskih balova, podsjeća on, započeta je prije više od jednog i po vijeka, kad su u prestonici Austrije živjeli mnogi znameniti Srbi tog vremena, a knez Miloš Obrenović poželio je da ih jednom godišnje okupi na prigodnoj svečanosti.

– Tim povodom je od čuvenog austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg naručio kompoziciju, koja je, pod nazivom „Srpski kvadril”, predstavljena 1846. godine na prvom slovenskom balu u Beču – rekao je Jovanić.

Pripreme za takmičenja

Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Sava“, prema riječima Damira Jovanića, već u februaru počinje sa postavkama novih koreografija.

– Za učešće na festivalima u Italiji i Rumuniji počećemo se spremati u aprilu mjesecu. Biće tu još nekih novih sadržaju, koje pripremamo za jun – rekao je Jovanić.

Izvor: blicrs