Poreska uprava RS krenuće uskoro u proces nabavke elektronskih identifikacionih kartica koje će morati posjedovati svi radnici, a firmama čiji zaposleni ih ne budu imali pored novčanih kazni prijeti i zatvaranje.

U “Službenom glasniku RS” objavljen je Pravilnik o elektronskoj identifikacionoj kartici koji stupa snagu 1. februara, a javni poziv za izbor firme koja će ih izraditi biće raspisan odmah nakon toga.

– Nakon stupanja na snagu ovog pravilnika biće potrebno sprovesti postupak javne nabavke identifikacionih kartica, a za te namjene novac je obezbijedila Vlada RS. Nakon okončanja tog postupka počeće izdavanje kartica – kazao je portparol Poreske uprave RS Nikola Salapura.

Pravilnikom je definisano da je Poreska uprava dužna da u roku od 15 dana izda kartice nakon zahtjeva preduzeća. Troškove prvog izdavanja kartica za sve obveznike snosi Poreska uprava RS, dok će radnici za svaku novu karticu u slučaju da prethodnu izgube, unište ili pak promijene podatke na njoj izdvojiti deset maraka. Preduzeća će plaćati novu karticu za radnike samo u slučaju ako dostave Poreskoj upravi netačne podatke o radniku.

Kartice neće dobijati radnici koji sa poslodavcem imaju potpisane ugovore o probnom radu i o privremenim i povremenim poslovima. Svaki radnik dužan je da kod sebe ima karticu u toku radnog vremena, a u slučaju kontrola obavezan je da je da inspektoru.
Pravilnikom je precizno definisan i izgled kartice, u kojoj je ugrađen čip putem kojeg ju je moguće elektronski učitati i dobiti podatke o radniku iz nadležnih institucija. Na kartici će se, pored slike, imena i prezimena i datuma rođenja radnika, nalaziti i njegov jedinstveni matični broj. Na kartici će biti i naziv firme u kojoj je radnik zaposlen i ostali podaci o radniku koje unosi Poreska uprava, koje je moguće elektronski očitati.

Pravilnik o elektronskoj identifikacionoj kartici je baziran na izmjenama Zakona o poreskom postupku i dio je seta zakona koji se odnose na reformu privrednog sistema RS s ciljem suzbijanja sive ekonomije.

Uvođenje kartice jedna je od mjera u funkciji ostvarivanja toga cilja. U slučaju da radnik ne posjeduje karticu tokom inspekcijske kontrole poslodavcu će biti izdat prekršajni nalog i izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti – kazali su u Poreskoj upravi RS.

Vlada je još ranije obezbijedila 1,5 miliona maraka za sprovođenje svih potrebnih aktivnosti koje se tiču izrade i nabavke elektronskih identifikacionih kartica.

Sindikat

Savez sindikata RS pet godina je pozivao Vladu RS da izradi elektronske identifikacione kartice za radnike.

To će olakšati uvođenje reda na tržište rada. Inspektori će na osnovu kartice u svakom trenutku moći provjeriti da li je radnik prijavljen na sve vidove osiguranja. Nadamo se da će uskoro početi sankcionisanje svih poslodavaca koji ne prijavljuju radnike i ne izmiruju obaveze – kazali su u Savezu sindikata RS.

(Glas)