Januar su, osim praznika, obilježile i natprosječne temperature, a najviša izmjerena temperatura u RS je bila u Banjaluci, kada je maksimalna dnevna iznosila 19 stepeni, a jutarnja tri stepena.

“Nakon Banjaluke, najtopliji je bio Doboj, gdje je maksimalna dnevna temperatura iznosila 19, a jutarnja jedan stepen Celzijusa, tako da će ovo najvjerovatnije biti drugi najtopliji januar u istoriji RS”, istakao je za “Nezavisne” Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Prema njegovim riječima, sa februarom dolazi i zahlađenje, pa nas, kako kaže, već u noći između četvrtka i petka očekuje prolazan snijeg.

“Za vikend će doći do prestanka padavina, nakon čega nas očekuju nešto niže temperature s mrazem i najviše dnevne će ići do pet stepeni”, rekao je Kovačić.

Istakao je da od ponedjeljka slijedi novo pogoršanje, tako da će, kako pojašnjava, početak februara uglavnom proteći u čestoj promjeni vremena, te da će se smjenjivati dani sa padavinama i dani sa suvim vremenom.

A da je ovo bio jedan od najtoplijih januara u istoriji svjedoče i prvi vjesnici proljeća, koji su se pojavljivali širom RS, pa su se tako u okolini Dervente u naseljima Agići i Miškovci pretposljednjeg januarskog dana pojavile visibabe.

Osim Dervente, tokom prvog mjeseca visibabe, jagorčevina i bijele rade su se pojavljivale širom RS, a stanovnici su lijepo vrijeme koristili za šetnju i boravak u prirodi.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da zasad nema većeg oštećenja na voćkama jer su, kako kaže, noći još dovoljno hladne.

Prema njegovim riječima, najviše bi im odgovarala stabilizacija od -10 stepeni.

A s obzirom na to da nije bilo jačih padavina, ni putari nisu imali većeg posla pa su, kako kažu, uštedjeli i na materijalu i abrazivnim sredstvima.

Aleksandar Bajić, direktor preduzeća “Čistoća”, istakao je da se intervencije zasad obavljaju u jutarnjim časovima i na poziv.

“So je lagerovana i čuva se za sljedeću godinu“, rekao je Bajić.

Na fotografijama, koje je napravio Velibor Tripić, pogledajte kako su Banjalučani iskoristili današnji sunčan dan:

Izvor: Nezavisne novine