Bolovi u donjem dijelu leđa (lumbago) česti su poremećaji mišića i kostiju leđa, a zahvataju gotovo 40 % ljudi tokom života. Ona je akutna ako traje manje od 6 nedjelja, a hronična ako traje više od 12 sedmica.

Rizičnu grupu za razvoj boli u donjem dijelu leđa čine sve osobe koje rade teške fizičke poslove ili suprotno, osobe čiji posao zahtijeva neprekidno sjedenje, osobe s osteoporozom ili nekom drugom anomalijom kičme, osobe koje su imale operativan zahvat na kičmi te osobe starije životne dobi.

Bol u leđima jedan je od najčešćih razloga odlaska ljekaru. Ipak, ako istorija bolesti i fizikalni pregled ne upućuju na neku određenu bolest kao uzrok, izbjegava se slikovna dijagnostika kao što je rendgen, CR ili MRI kako bi se izbjeglo ozračivanje pacijenta.

Simptomi

Bolovi u donjem dijelu leđa najčešće nastaju nakon određenog pokreta, kod naginjanja, uvijanja ili podizanja. Bol može uslijediti odmah nakon pokreta ili idućeg jutra. U određenim položajima može se znatno povećati, pa i širiti uz nogu (išijas).

Prvi bolovi u donjem dijelu leđa obično se osjete već između dvadesete i četrdesete godine života, a nerijetko se bol nastavlja pojavljivati kroz čitav život, pri čemu su ponavljajuće epizode sve bolnije.

Bol u leđima može uticati na kvalitetu sna, pa je tako ljudima koji pate od bolova potrebno više vremena kako bi zaspali, san je nemiran uz česta buđenja što dovodi do umora i neispavanosti tokom dana. Posljedično se mogu javiti i simptomi depresije ili anksioznosti.

Uzroci bolova u donjem dijelu leđa

Većina bolova u leđima nema jasan uzrok, ali se pretpostavlja da je riječ o manje značajnim povredama mišića ili kostiju, istegnućima ligamenata ili mišića te uganućima zglobova.

Određeni faktori mogu doprinijeti boli u donjem dijelu leđa, kao što su pretilost, pušenje, stres, neispravno držanje tijela, te loš položaj pri spavanju.

Uzroci takođe mogu biti:

  • osteoartritis,
  • reumatski artritis,
  • degeneracija diska,
  • hernija diska,
  • fraktura pršljena,
  • infekcije ili tumor kičme.

Žene mogu trpjeti bolove u donjem dijelu leđa zbog endometrioze, ciste ili tumora na jajnicima ili fibroma materice. Zbog promjena u držanju tijela i centra gravitacije, svaka druga trudnica osjeća bolove u tom predjelu.

Liječenje bolova u donjem dijelu leđa

  • Mirovanje – prvih 7 dana dok se bol ne smiri preporučuje se mirovanje u udobnom položaju i oprezno kretanje. Nakon smirenja boli, potrebno je ipak razraditi plan vježbanja kako bi se spriječila ponovna epizoda kičmobolje.
  • Fizička aktivnost – šetnja, istezanje, pilates, joga, plivanje i gimnastika u vodi pokazali su se kao učinkovit način prevencije boli donjeg dijela leđa. Za osobe s hroničnom boli razvijene su posebne vježbe koje smanjuju nivo i učestalost pojave boli na duža razdoblja, međutim kako bi vježbe bile efikasne, potrebno ih je redovno praktikovati uz savjete fizioterapeuta. Jačanje mišića leđa i trbušnih mišića učvrstit će trup i smanjiti pritisak na kičmu što će posljedično dovesti do ublažavanja bolova.
  • Lijekovi – obično se prvo prepisuje paracetamol za ublažavanje boli, a u slučaju jače akutne boli mogu se prepisati i nesteroidni protivupalni lijekovi. Ipak, oni nose veći rizik od nuspojava, jer djeluju štetno na bubrege, želudac i srce. Ako se ove dvije vrste lijekova ne pokažu učinkovitima, mogu se upotrijebiti i opioidi kao što je morfin, ali samo kratkoročno, jer nose rizik od izazivanja ovisnosti te mogu imati negativne interakcije s drugim lijekovima. Davanje injekcija u međupršljenske zglobove može biti djelotvorno kod osoba koje boluju od išijasa.
  • Hirurško liječenje – operacija može biti korisna kod osoba s težim mehaničkim oštećenjima, kao što je hernija diska, pri čemu se bol širi u nogu te izaziva slabost u nogama, probleme s mjehurom ili gubitak kontrole nad crijevima.
  • Steznici i ortopedska pomagala – iako pojedine osobe osjećaju poboljšanje tokom korištenja steznika i ortoza, dugoročno se ne preporučuje njihova upotreba, jer slabe mišiće leđa i trbušne mišiće što opet dovodi do preopterećenja kičme i bolova.
  • Alternativna medicina – nauka nije potvrdila učinkovitost uklanjanja bolova putem različitih masaža, akupunktura i kiropraktike, neki pacijenti svjedoče o smanjenju boli nakon ovakvih terapija. Akupunktura se pokazala u nekim slučajevima jednako korisna kao i analgetici. Masaže u kombinaciji s fizičkom aktivnosti mogu pokazati izvrsne rezultate, kao i kiropraktika ako ju izvodi stručna osoba.
  • Terapija biljem – poneke prirodne trave mogu ublažiti bol kod pojedinaca koji nisu učestalo koristili analgetike, odnosno kod onih koji još nisu stvorili otpor na sredstva protiv bolova. U svrhu liječenja kostobolje koristi se, na primjer, bijela vrba, zatim tzv. vražja kandža ili Capsicum gel.

Znakovi za uzbunu

Ako se uz pojavu bolova u donjem dijelu leđa osjete i neki od sljedećih simptoma, potrebno je zatražiti odmah ljekarsku pomoć, jer može biti riječ o ozbiljnom medicinskom problemu:

  • neobjašnjivi gubitak tjelesne mase,
  • gubitak kontrole nad mjehurom ili crijevima,
  • znatna mišićna slabost,
  • smanjenje osjeta u nogama, leđima ili zadnjici,
  • jaka bol nakon operacije,
  • temperatura,
  • infekcija mokraćnog sistema.