Srednjoškolci u Republici Srpskoj su već odabrali aranžmane za maturske ekskurzije u majsko-junskom periodu, a top destinacije ove godine su Grčka i Italija.

Polazak na ekskurziju je trenutak do kojeg školarci strpljivo broje dane, a roditelji novac u novčanicima. Ekskurzije se uglavnom plaćaju u više rata, pa je trošak podnošljiviji.

Vladimir Jagodić, direktor banjalučke Medicinske škole, kazao je da su oni svu proceduru završili i da ove godine putuju u Grčku.

“Cijena je oko 600 KM, a u cijenu ulaze sve ulaznice predviđene planom i programom ekskurzije. Kvalitetna je i sadržajna ekskurzija, ide se na Meteore, Olimp, Solun  s razgledanjem grada i posjetama”, kazao je Jagodić.

Vojislav Popović, direktor Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” Banjaluka, kazao je da njihovi srednjoškolci na ekskurziju putuju polovinom maja u Italiju, a cijena je oko 600 KM.

“Učenici će posjetiti Veneciju, Lido di Jesolo, Veronu, San Marino, Rimini i Trst”, kazao je Popović. 

Dodao je da među učenicima vlada velika zainteresovanost pa će tako iz njihove škole oko 150 učenika posjetiti Italiju, a u cijenu aranžmana su uključeni prevoz, smještaj i hrana.

Spasoje Vasiljević, direktor Saobraćajne i elektro škole u Doboju, kazao je da učenici ove škole na ekskurziju obično idu u septembru.

“Mi smo već s učenicima i roditeljima proveli ankete i idemo u Grčku, a cijena će biti oko 400 KM.  Prošle godine smo išli u Španiju,  ali visoke cijene su te zbog kojih učenici odustaju od ove destinacije“, naveo je Vasiljević.

Iz Gimnazije “Jovan Dučić” Doboj kažu da učenici na ekskurziju  idu u Italiju, jer je, kako kaže direktorica Svjetlana Telbak, to jedna od najpovoljnijih ponuda.

Oko 40 učenika planira da posjeti Italiju za 650 do 700 KM, a u cijenu je uračunato pet noćenja sa polupansionima”, navodi ona.

Vladimir  Šavilja, direkor Gimnazije “Filip Višnjić” Bijeljina, kazao je da đaci putuju na sedam dana u Italiju.

“Treći razred kod nas u maju ide na ekskurziju. Putovaće se do Vencije, Montekatinija, Firence, Rima, Vatikana,  a u povratku su Rimini, San Marino i Verona”, istakao je Šavija i kazao da je putovanje na ekskurziju na odgođeno plaćanje.

Dragana M., majka maturanta iz Banjaluke, kazala je da je potrebana cijela plata da bi poslala dijete na ekskurziju.

“Olakšica je jer su ekskurzije na rate, a mi smo navikli da živimo na rate i na neko odloženo plaćanje, pa nam to dođe kao nešto povoljno”, rekla je ona.

Iz Ministarstva  prosvjete i kulture RS kazali su da oni daju saglasnost na predoženi plan i program ekskurzije, a direktor škole, kao organizator putovanja, u skladu s Pravilnikom o izvođenju ekskurzija i izleta, preuzima svu odgovornost za pripremu, izvođenje i evaluaciju ekskurzije prema predloženom planu i programu.

“Za izvođenje ekskurzija van granica BiH Ministarstvo je dosad dalo ukupno pet saglasnosti, Ekonomskoj školi Banjaluka za izvođenje ekskurzije u Italiji, Medicinskoj školi Banjaluka za izvođenje ekskurzije u Grčkoj, Elektrotehničkoj školi Banjaluka za izvođenje ekskurzije u Italiji, Mašinskoj školi Mrkonjić Grad za izvođenje ekskurzije u Italiji, te Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi Doboj za izvođenje ekskurzije u Grčkoj”, kazali su u Ministarstvu.

Izvor: Nezavisne novine