Bilo kakva nesavršenost na našoj koži može da izazove ozbiljne probleme sa samopouzdanjem, naročito kod žena. U periodu puberteta koža je sklona pojavi akni i bubuljica koje često ne možemo da gledamo na licu pa ih stiskamo i tako se postepeno stvori ožiljak.

Takvi ožiljci sporo blijede, a još teže potpuno nestaju, te naše lice ostaje obilježeno. Ožiljak za ožiljkom i nastaje veliki problem, jer naše lice biva prekriveno njima.

Osim takvih ožiljaka, često se dešava da kao mali padnemo sa bicikle i slično, povrijedimo naše noge, ruke, lice… i eto ožiljka. Mnogo njih ostaje nam kao vječna uspomena na nestašno djetinjstvo.

Još jedan od problema sa kojima se djevojke sreću tokom života jesu strije, posebno u periodu puberteta, kada se tijelo razvija. Porođaj je takođe kritičan kada je u pitanju kilaža i širenje kože. Strije, iako u dosta manjem broju, imaju i muškarci, takođe usljed naglog povećanja tjelesne težine ili mišića prilikom redovnog odlaska u teretanu, odnosno bildovanja.

Dakle, pojava strija je moguća kod svih nas, a o ožiljcima da ne govorimo. Sve zavisi od tipa kože, odnosno da li je koža osjetljiva ili ne i kolika je njena elastičnost. Ipak, iako imate “kritičnu” koži, pojavu strija možete izbjeći ili barem umanjiti njihovu vidljivost. Takođe i ožiljke.

Postoje brojni načini da se riješite tih nesavršenosti i povratite sebi samopouzdanje, ukoliko vas one koče na tom putu…

Kako i zbog čega nastaju strije?

Strije nastaju onda kada dođe do oštećenja vezivnog tkiva, usljed nedovoljne elastičnosti kože na određenim regijama. Zbog toga, ukoliko imate manje elastičnu kožu, veća je vjerovatnoća da ćete strije zaraditi tokom života.

Za njihov nastanak najčešće je zadužena gojaznost, jer se usljed gojaznosti naša koža širi i tako postaje manje elastična. Naročito usljed naglog gojenja tako da koža ne stigne da se prilagodi na novu težinu, već se naglo i brzo širi te puca. Zbog toga gojazne osobe češće imaju strije.

U pubertetu, u kojem se, obično djevojčice, naglo goje i dobijaju obline, strije nastaju na butinama, zadnjici, grudima i stomaku. Trudnice su takođe sklone pojavi strija, iz jasnog razloga, na stomaku.

Zbog toga bi djevojčice u pubertetu trebalo da povedu računa, najprije o ishrani kako ne bi došlo do nagle gojaznosti, ali i o preparatima tako da njeguju svoju kožu na vrijeme. Trudnice takođe, nakon prelaska u 6. mjesec, trebalo bi da redovno mažu kremu koja će hidrirati kožu i činiti je više elastičnom.

Strije se na tijelu se mogu pojaviti bilo gdje, ali su kritične regije noge, odnosno butine, zatim nadlaktice, grudi i stomak. Nerijetko se pojavljuju i na leđima, obično kod dječaka u pubertetu, a mogu i na ramenima kod osoba koje bilduju.

Pojavljuju se kao izdužene pruge, odnosno kao ožiljci koji liče na pukotinu. Često su svijetle boje, i kada zategnete kožu na tom dijelu gdje se nalaze, one djeluju ispupčeno. Njihova boja se razlikuje od boje kože, zbog čega i jesu tako vidljive i zbog čega nam toliko smetaju.

Osim tretiranja kože pravim preparatima, ishrana je veoma važna, kako bi vašoj koži pružili dovoljno kolagena, zatim kako bi ona bila zdrava i dovoljno elastična. Iako se strije tretiraju kao estetski problem, one upravo nastaju zbog nepravilne ishrane, odnosno gojaznosti. Čak iako ste trudnica, trebalo bi da povedete računa o ishrani, a uz upotrebu dobrog preparata šanse za pojavu strija su dosta manje.

Dakle, svi preparati i hrana koja vas čini gojaznima, zatim stres, utiču na pojavu strija, pa tako preporučujemo da generalno povedete računa o načinu ishrane i života, kako do tih nesavršenosti ne bi ni došlo. A ukoliko dođe, postoje načini da ih se riješite. Ne preko noći, ali za određeni period da, i to veoma uspješno.

Kako i zbog čega nastaju ožljici?

Za razliku od strija, koje nastaju usljed pucanja kože zbog nedovoljne elastičnosti, ožiljci nastaju u periodu kada naša koža zacijeli od neke rane.

Naša koža zadužena je za čuvanje organizma od spoljašnih uticaja, poput infekcija i slično. Pa tako, kada dođe do neke povrede usljed čega se dio kože ošteti, organizam reaguje tako što pokušava da nađe najbrži način da se zacijeli. Na taj način koža zarasta u vidu ožiljka, naročito kada su rane duboke i teške.

Međutim, i to najviše zavisi od tipa kože. Neko se tek malo posiječe i ožiljak ostane zauvijek, dok neko napravi duboku ranu, a ožiljak nakon zacjeljenja brzo iščezne.

Dakle, zaključujemo da su ožiljci dobri, jer je to način na koji naš organizam brani sam sebe. Ipak, nisu nam omiljeni iz razloga što ih smatramo nesavršenostima na koži, upravo zbog njihove strukture, odnosno boje i samog izgleda. Ožiljci ne liče na kožu koja je prvobitno bila tu, već ostaju kao blijede sjenke na našoj koži.

Dobra vijest u svemu tome je, što i strije i ožiljci vremenom sami nestaju, ali svakako ne potpuno. Zapravo, kod nekoga se i desi potpuna zamjena kože, dok god većine oni i dalje ostaju vidljivi.

Veoma je bitno napomenuti da bi vašu kožu i sam vaš izgled trebalo da prihvatite. Iako ste možda tu rečenicu čuli više puta, vrijeme je da je primijenite. Niko od nas nije savršen, već naprotiv, svako od nas ima svoje male nesavršenosti.

Svakako da je veoma bitno voditi računa o svom tijelu, jer nam ono služi u ovom životu i trebalo bi da se prema njemu odnosimo najbolje što možemo. Prejedanje, gojaznost i opterećenje svakako mu ne prijaju, pa tako vodite računa o tome šta unosite u svoje tijelo.

Takođe, adekvatna njega tijela od velike je važnosti. Koža je naš najveći organ, a čini se kao da joj posvećujemo najmanje pažnje.

Postoji dosta načina da spriječite pojavu strija, ali i da ublažite njihovu vidljivost. Takođe i ožiljaka, bilo da su oni mladi ili stari, veći ili manji. Opet zavisi od tipa kože, ali svakako da se upornost na kraju uvijek isplati.

Ukoliko želite da strije i ožiljke uklonite na prirodan način, znajte da će vam za to biti potrebno vrijeme. Nažalost, koža koja je oštećena na takav način, sporije se oporavlja, pa je tako potrebno vremena, ali svakako i adekvatna njega, kako bi se ona dovoljno obnovila.

Ožiljci i strije nastaju usljed različitih okolnosti, ali je tretiranje kože jednako, jer su i strije neka vrsta ožiljaka. U oba slučaja, koži je potrebno dosta hidratacije.

Bjelance – Jedan od načina da na prirodan način uklonite vaše ožiljke ili strije, jeste da upotrebite jaja, odnosno bjelance. Ono je puno proteina i amino-kiselina, te će pomoći da vaša koža na tom dijelu tijela počne brže da se regeneriše.

Sve što je potrebno jeste da umutite bjelance, a zatim ga naneste na površinu kože koja je zahvaćena strijama ili ožiljkom. Najprije kožu na tom dijelu lijepo operite toplom vodom, kako bi omekla i kako bi se pore otvorile. To će pomoći bjelancetu da lakše prodre u kožu.

Ostavite da bjelance djeluje dok se potpuno ne osuši, a onda ga skinite takođe toplom vodom. Nakon toga taj dio tijela operite i hladnom vodom, kako bi se sada pore zatvorile i koža umurila. Namažite zatim neku hidratantnu kremu il ulje po izboru, za još bolje rezultate.

Tretman za bjelancetom koristite najmanje 2 nedjelje, svakodnevno i primijetićete veoma dobre rezultate.

Maslinovo ulje – Ovo čarobno ulje dobro je kako za ishranu, tako i za spoljašnu upotrebu. Ukoliko vodite računa o vašem izgledu, mora da ste se više puta sreli sa maslinovim uljem, jer se ono preporučuje za sve nesavršenosti na tijelu. Koristi se i za akne i bubuljice, ali isto tako i za otklanjanje ožiljaka i strija.

Veoma je hranljivo, te u sebi sadrži antioksidante, zatim vitamine A i D koji pomažu obnavljanje kože. Uvijek birajte hladno cijeđeno maslinovo ulje, za najbolje rezultate.

Jednostavno tretirajte ispucalu kožu barem jednom dnevno ovim uljem, blago ga utrljajte u tanjem sloju i masirajte dio tijela koji je oštećen. To će obezbijediti bolju cirkulaciju kojom ćete podstaći obnavljanje kože. Pritom je hidrira i djeluje kao izbjeljivač, tako da ožiljci brzo nestaju.

Ricinusovo ulje – Pored maslinovog, ricinusovo ulje je takođe veoma dobar izbor. Generalno su sva ulja dobra kada su strije u pitanju, jer je u tom slučaju hidratacija kože najbitnija.

Odaberite, dakle, ulje po izboru i tretirajte kožu njime. Kada je ricinusovo u pitanju, preporučujemo da ga na oštećeni dio kože naneste u tanjem sloju zatim masirate najmanje 5 minuta. Tako će cirkulacija biti bolja i koža će početi da se obnavlja. Nakon tih 5 minuta umotajte dio tijela koji ste masirali u neku pamučnu takninu i ostavite da ulje djeluje najmanje pola sata.

Nakon toga kožu možete isprati toplom, zatim hladnom vodom, a takođe možete ostaviti da ulje dalje djeluje tokom noći.

Limun – Odnosno sok od limuna najefikasniji je način da ublažite ožiljke, odnosno da smanjite njihovu vidljivost ili ih poptuno obrišete. Opet u zavisnosti od stepena oštećena kože, sok od limuna može biti od velike pomoći.

Trebalo bi da jednom nedjeljno umivate lice limunovim sokom, rastvorenim sa vodom, kako biste uklonili sve oštećene dijelove kože sa lica. Takođe, limunov sok ubacite u kupku i na taj način ćete obnoviti ćelije vaše kože.

Kada su strije i ožiljci u pitanju, na ispucali dio kože, odnosno na taj oštećeni dio nanesite svjež sok od limuna i par puta utrljajte da koža fino upije. Ostavite da djeluje najmanje 10 minuta, a možete i preko noći. Kroz 1-2 mjeseca, primijetićete ogromnu razliku, a ukoliko su strije bile tanje i manje vidljive, limunov sok će ih potpuno ukloniti.

Aloe vera – Čudesna biljka koja je poznata po tome što djeluje veoma blagotvorno na našu kožu. Kada su u pitanju sve nesavršenosti, pa tako i strije i ožiljci.

Možete je iskoristiti na nekoliko načina… Prvi jeste da utrljajte gel aloe vere na područje koje je oštećeno i ostavite da djeluje najmanje 15 minuta, a najbolje pola sata. Nakon toga kožu isperite mlakom vodom i lagano obrišite.

Drugi način jeste da 1/2 šolje gela aloe vere pomiješate sa 5 ampula vitamina A i 10 ampula vitamina E. Ovom mješavinom tretirajte oštećeni dio kože, odnosno masirajte kožu dok ona potpuno ne upije mješavinu. Ne morate je ispirati nakon toga, već ostavite da mješavina prodre duboko u koži i iz korijena je obnovi.

Tretiraje kožu aloe verom svakodnevno, barem jedanput, a najbolje dvaput i kroz mjesec dana primijetićete značajnu razliku.

*Osim navedenih namirnica koje su zaista najbolje, možete raditi pilinge od sode, zatim kafe ili šećera. Možete koristiti gotovo sve vrste ulja, ali i hidratantnih kremi jer je hidratacija najbitnija. To smo pomenuli više puta kroz tekst, jer je bitno naglasiti…

Kako ukloniti strije i ožiljke laserskim putem?

Ukoliko vam se čini da prirodan način uklanjanja strija i ožiljaka ne daje neke efekte (provjerite da li ste uporni) onda se možete prepustiti laserskom uklanjaju. Svakako da je to dosta brži način, mnogo skuplji ali svakako efikasniji. Pored toga, ukoliko su u pitanju manji ožiljci, tu možda može pomoći i metoda koja se zove mikrodermoabrazija.

Opet, ni to ne mora biti nužno, a sve zavisi od stručnjaka koji vam radi kao i od vašeg tipa kože.

Laseri djeluju revitalizirajuće, tako što podstiču proizvodnju kolagena, a samim tim i povećanu elastičnost kože, odnosno tkiva. Što je koža elastičnija to je pojava strija, ožiljaka, zatim bora i ostalih nepravilnosti kože manja. Dakle, elastičnost je od ključnog značaja za zdrav i lijep izgled kože.

Kako smo pomenuli laserska redukcija je vjerovatno najlakši način da uklonite ožiljke i strije zauvijek. Bilo da su ožiljci nastali usljed akni i bubuljica ili nekih težih povreda. Takođe, otklanjaju sve vrste strija, odnosno i manje i deblje strije, više ili manje vidljive.

U zavisnosti od stepena oštećenja, izvodi se blaža ili teža intervencija. Tačnije, u zavisnosti od toga koliko je oštećenje, na tretman ćete morati da idete manje ili više puta. Ukoliko su strije ili ožiljak manje vidljivi, onda i samo jedan tretman može da bude dovljan. U suprotnom, radi se najmanje tri tretmana.

Obje bi trebalo da budu bezbolne i ne ostavljaju osjećaj neprijatnosti. Sve što bi nakon tretmana trebalo da osjećate jeste radost, jer su nesavršenosti nestale.

Nakon tretmana uglavnom nije potrebno posebno voditi računa o tretiranim regijama, već možete normalno praktikovati sve aktivnosti. O tome ćete se svakako detaljno posavjetovati sa stručnjakom koji i izvodi tretman.

Tretman djeluje tako što prodire duboko ispod kože, zatim podstiče nove čiste i zdrave ćelije, dok one stare otklanja. Podstiče proizvodnju kolagena te koža postaje elastičnija, obnovljena i svježa, upravo na mjestu gdje su nekada bile nesavršenosti.

Neželjeni efekti laserske intervencije se javljaju veoma rijetko, obično kod ljudi čija je koža dosta osjetljiva. I tada nisu opasni već se javlja obično peckanje i crvenilo, koje za kratko vrijeme prođe i koža postaje zdrava i obnovljena. Svakako, da biste izbjegli neželjene efekte i komplikacije, odlučite se na prave stručnjake i dobro se raspitajte oko samog tretmana.

Cijena jednog tretmana obično se kreće od 100 evra, pa naviše.

Najbolja krema za strije i ožiljke?

Pored prirodnih preparata i lasera, oštećenu kožu možete tretirati i brojnim preparatima, odnosno kremama. Kroz tekst smo više puta pomenuli da je njega kože, to jest hidratacija od ključnog značaja. Pa tako, ako niste dovoljno hrabri za laser, a smatrate da prirodni preparati nisu dovoljno efikasni, onda pokušajte sa kremama.

Šaljićev melem za strije – Vjerovatno najpopularniji, upravo zbog njegove efikasnosti. Već dugo su na tržištu, a to sigurno nije bez razloga. Gotovo sve osobe koje su probale Šaljićev melem ostale su zadovoljne, naročito kada je u pitanju uklanjanje tanjih strija i blagih ožiljaka.

Preporučujemo da trudnice počnu sa mazanjem melema već nakon trećeg mjeseca, naročito ukoliko su mršave ili ukoliko nose blizance, jer je moguće da će koža više da se rastegne. Tako ćete spriječiti pojavu tih dosadnih strija.

Ukoliko ih već imate, Šaljićev melem će vam pomoći da za nekoliko mjeseci smanjite njihovu vidljivost ili ih potpuno obrišete.

Cijena Šaljićevog melema kreće se od 12 do 15 KM, u zavisnosti od apoteke u kojoj kupujete.

Contractubex gel za ožiljke – Ovaj gel namijenjen je prije svega za uklanjanje ožiljaka, a preporučen je od strane brojnih zadovoljnih korisnika, kao i stručnjaka širom svijeta. Sastojci se od tri veoma efikasna sastojka, koja djeluju blagotvorno na kožu, te uklanjaju ožiljke ili znatno smanjuju njihovu vidljivost.

Ti sastojci su ekstrakt crnog luka, zatim heparin i alantoin. Oni djeluju tako što prodiru duboko u tkivo, zatim ga regenerišu. Za nekoliko mjeseci mogu potpuno ukloniti čak i ozbiljne i stare ožiljke, dok mlade mogu ukloniti i kroz mjesec dana, opet u zavisnosti od tipa vaše kože.

Cijena ovog gela varira od apoteke do apoteke, a obično nije veća od 20 KM.