Napravite ih sami, recept je veoma jednostavan…

Sezona gripa i prehlada je u punom jeku, a probleme sa upornim kašaljem treba nekako riješiti.

Nemojte trošiti novac na razne lijekove, mnogo je zdravije, a i jeftinije da sami napravite pastile koje će smiriti vaše upljeno grlo.

Ono što vam je potrebno za domaće pastile je:

  • 1 šoljica vode u koju se potopi ljekovito bilje, svježe ili sušeno (kadulja, majčina dušica, korijen sljeza, kamilica i menta).
  • 1 /2 šoljica meda

Postupak izrade:

Prokuvajte količinu vode koja stane u dvije šoljice, pa u proključalu vodu dodajte odabrano bilje. Količina bilja zavisi od vas, ali jedna kašičica od svakog je najmanja količina koja će imati efekta. Ostavite bilje da se kuva bar 20 minuta, a zatim procijedite.

U drugu posudu za kuvanje sipajte jednu šoljicu vode u kojoj se kuvalo bilje i 1/2 šoljice meda. Temperaturu namjestite na srednju jačinu.

Miješajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dostigne 150 stepeni Celzijusa.

Možete provjeriti da li je smjesa gotova tako što ćete uzeti jedan komadić i spustiti ga u ledenu vodu. Ako se odmah stvrdne, gotovo je.

Smjesu prebacite u pleh namašćen kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok ne postane moguće da je dotaknete i oblikujete kao pastile.

Tako oblikovane pastile prebacite na papir za pečenje da bi se u potpunosti ohladile, pa ih uvaljajte u prah šećer  kako biste spriječili da se slijepe jedna za drugu.