Putovanja za zaljubljene u Veneciju i Rim postala su novi hit među banjalučkom omladinom, koja „Dan zaljubljenih“ želi da proslavi u nekoj od evropskih prestonica.

Ostalo je još pet dana do 14. februara koji mnogi, većinom mladi, proslavljaju kao „Dan zaljubljenih“. Izlozi su obojeni u crveno, cvjetni aranmani spremni, a restorani i kafići već promovišu svoje ponude.

Tako se ovaj praznik ljubavi već odavno udomaćio u gradu na Vrbasu, a ove godine se sve više mladih odlučuju da ga iskoriste i posjete neke od evropskih prestonica.

Zaradu su u tome vidjele turističke agencije pa ponuda za „Dan zaljubljenih“ ne nedostaje.

Za 100 KM po osobi zaljubljeni mogu provesti tri dana u Veneciji te usput posjetiti i neizbježnu Veronu.

– Ponudili smo Pariz, Ljubljanu, Rim i Veneciju, a italijanski gradovi su privukli najviše mušterija. Vjerovatno zbog pristupačne cijene. Bilo je onih koji su svoja putovanja razervisali još prošle godine, mahom omladine do 20 godina – rekli su nam u jednoj turističkoj organizaciji.

Putovanja nisu jedini pokloni, posla imaju i kreativci koji prave razne kutije u obliku srca sa zanimljivo uklopljenim fotografijama parova, ili slični kreativni pokloni.

Iako je još rano govoriti o mušterijama u cvjećarama, parfimerijama, slatkim kućama i sličnim radnjama, sudeći po „rezervacijama“ kod kreativaca i turističkih agenicja, neće ih nedostajati.

Sociolozi ovaj fenomen posmatraju kao nešto što smo pokupili sa zapada i počeli da slavimo, jer smo željni pažnje i dešavanja.

– “Daj da se nešto dešava”, parola je današnje omladine. Poklone i romantična iznenađenja uglavnom kupuju mladi, ali novcem svojh roditelja, jer nemaju osjećaj da to sve košta. Kada ste vidjeli da neki bračni par stariji od 40 godina ode negdje na putovanja i slavi Valentinovo? Ja nikada – objašnjava sociolog Dragana Aleksić.

Restorani nude popust

Ono što pojedini banjalučki restorani mogu da ponude zaljubljenima jeste lagana muzika uživo i određeni popusti.

Rezervacije su već počele, a iz nekoliko restorana rekli su nam da su, na osnovu iskustva ranijih godina, mušterije mahom tinejdžeri i omladina u ranim dvadesetima.

Izvor: blicrs