Pilula za kontracepciju (“pilula”, takođe, poznata kao kombinovana oralna kontraceptivna pilula) jedan je od najefikasnijih načina za sprečavanje trudnoće, a kada se ispravno koristi, do 99,9% djeluje. Međutim, mnogi mitovi i zablude o pilulama mogu da plaše neke žene da koriste ovaj pouzdan metod kontracepcije.

  • Zbog pilula ću se ugojiti

 Dobijanje težine tokom ispijanja pilula je jedan od najpopularnijih strahova koje žene imaju . Uprkos ovom uobičajenom vjerovanju, studije nisu zapravo otkrile da žene, koje uzimaju tablete za kontracepciju sa niskom dozom hormona imaju znatno povećan rizik od dobijanja tjelesne težine u poređenju sa ženama koje ne uzimaju pilulu. Osim povećanja tjelesne težine, većina proizvođača pilule, takođe, navodi gubitak težine kao potencijalni neželjeni efekat.

  •  Zbog pilula ću dobiti akne

 Mnogi ljudi vjeruju da pilula može izazvati akne, ali zapravo, suprotno je tačno. Kontraceptivne pilule će smanjiti akne jer, djeluju na smanjenje hormona koji može izazvati akne.

  • Uzimanje pilule će smanjiti moje šanse da zatrudnim

 Priča da kontaceptivne pilule  utiču na buduću plodnost je mit. Istina je da je potrebno samo 1 do 3 mjeseca da se vaša plodnost vrati u normalu poslije prestanka sa pilululama. Zapravo, neke studije pokazuju da su mlade žene koje su koristile pilulu manje rizikovale neplodnost.

  • Ako zatrudnim dok sam na piluli, dijete će imati posljedice

 Prirodno je da se žene plaše mogućnosti slučajnog zatrudnjavanja dok su na pilulama i efekta koji bi to imalo na bebu. Nema dokaza da će beba imati bilo kakve anomalije u razvoja ako bi majka uzela pilulu prije nego što je znala da je trudna. Međutim, trebali biste prestati uzimati pilulu ako saznate da ste trudni, jer uzimate lijek koji vam više nije potreban.

  • Uzimanje pilule povećava šanse za rak

 Kontraceptivne pilule zapravo smanjuje rizik od raka jajnika i karcinoma materice. Osim toga, postoji manji rizik od karcinoma jajnika kod žena koje duže koriste pilulu. Iako neke studije pokazuju malo povećan rizik od raka dojke, kod žena koje su počele uzimati pilulu u ranom uzrastu ili koje su ga uzimale dugo vremena, druge studije ne pokazuju nikakvu vezu. Sve u svemu, izgleda da je rizik vrlo mali ili skoro nepostojeći.

Međutim, ovo ostaje kontroverzno pitanje, jer brojne studije i dalje daju konfliktne rezultate. Važno je napomenuti da žene koje već imaju povećan rizik od raka dojke zbog genetske predispozicije ili mutacije, mogu dodatno povećati rizik uzimanjem pilule.

Prije početka uzimanja pilule, posjetite svog ginekologa da biste utvrdili da li je pilula pravi metod kontracepcije za vas.