“Ah, te čarape…”, koliko ste puta pomislile dok ste, poslije napornog dana, raspremajući dom, ispod stola dnevnog boravka uočile par, iznosanih muških sokni koje biste u tom trenutku rastrzale ili zapalile?! Koliko ste se puta posvađali, jer su one OPET ispod stola, a korpa za veš je, zaboga, u nekoliko koraka udaljenom kupatilu? Da li ste uspjele da otkrijete fenomen zvani “čarape ispod stola”?!

Kažu, februar je mjesec ljubavi. Ako poštujete formalnosti, onda ćemo vas podsjetiti da se bliži Valentinovo, praznik sa Zapada koji uzima primat i na našim prostorima, zanimljiv mnogobrojnim mladim ljudima i romantičarima koji ga vide kao priliku da svom partneru, u ovom slučaju jačoj polovini, iskažu ljubav. Mi vam predlažemo, kao i uvijek u svemu, originalnost!

BRAĆA PO ČARAPAMA

Istoimeni Banjalučani, a bogami i istomišljenici po djelu, Ognjen Dujaković i Ognjen Radaković, upoznali su se na Arhitektonskom fakultetu u Banjaluci. Njihovo prijateljstvo učvrstio je i posao u koji su uplivali prije godinu dana, sasvim slučajno.

-Tragali smo za nekim čarapama sa detaljima, jarkih boja. S obzirom na to da ih nismo pronašli nigdje u Banjaluci, došli smo na ideju da ih sami napravimo. Kreirali smo dva dizajna koja smo pokazali koleginici sa fakulteta, kojoj su se dopali i zatražila je i da njoj iste proizvedemo. Kada smo otišli u proizvodnju, naišli smo na prepreku – ljudima se ne isplati da izrade tek nekoliko uzoraka, jer serija treba da bude brojnija. Narednih nekoliko mjeseci smo razmišljali o tome da krenemo sa kreiranjem i proizvodnjom ovih zanimljivih čarapa…, prepričao nam je Radaković.

To je bio tek početak originalnosti. Naziv “Bubble Socks” osmislili su sasvim spontano, kroz mobilnu aplikaciju “bubble” koju su tada veoma često koristili.

-Osmislili smo i autentično pakovanje. Mislim da u svijetu takav nigdje ne postoji. Riječ je o kutiji, zanimljive forme i boja. Takođe, otkupili smo i font, te možemo reći da su ovi modeli čarapa u potpunosti realizacija naših ideja. Ima sličnih u nekim zemljama u svijetu, ali istih nema, kaže Dujaković.

KAKVE SU TO ČARAPE?

Riječ je o šarenim čarapama, sa različitim aplikacijama. Najviše ih kupuju pripadnice ljepšeg pola za svoje partnere.

-Jedna djevojka je namjenski kupila čarape sa “brkovima”, a koje je njen tadašnji mladić nosio na njihovoj svadbi. Imamo dosta narudžbi i iz Srbije. Trenutno u ponudi imamo devet uzoraka, a kada ih proizvodimo, serija broji oko 300 primjeraka. Takođe, tražili su nam i čarape za najmlađe…, kazao je Radaković.

Upravo zbog različitog interesovanja, plan im je da prošire asortiman proizvoda, pa se nadaju i da će on uključivati i čarapice za bebe. Planiraju i da ovaj autentičan proizvod plasiraju na inostrano tržište, a do tada, rade na pokretanju online platforme za prodaju.

-Mislili smo da će mnogima biti problem što naručeni proizvod moraju da lično preduzmu, jer, realno, ko će pristati da namjenski ide da se maltretira da bi preuzeo tamo neke čarape. Ali ne, našim građanima to nikada nije bio problem, naprotiv, iskren je Dujaković.

KVALITET IZNAD SVEGA

“Bubble Socks” čarape su pamučne, a ako ćemo da pratimo pravila na etiketi, preporuka je da se peru u mašini na 30/40 stepeni, ali ne i da se u njoj suše.

-Međutim, moja majka ih suši u mašini i nikada nije bilo problema. Isto tako, ne puštaju boju. Ali, ako ih operete na 90 stepeni, malo će se skupiti, jer je pamuk u pitanju, savjetuje Dujaković.

Ovi mladi, vrijedni momci težim putem dolaze do rezultata i cilja. Razlog je mali budžet. U ovaj posao uložili su ušteđevinu koju su posjedovali, a imali su i svesrdnu podršku roditelja. Čarape su prvenstveno kupovali porodica i uži krug prijatelja, ali se sada sve to promijenilo. Jer, kvalitet je, pored originalnosti, prepoznat.

Iako smo bili finansijski ograničeni, znali smo šta želimo: Kvalitet ispred kvantiteta! Dakle, odlučili smo da posao radimo kako treba i da čarape budu napravljene od  najboljeg materijala i konaca, po cijenu manjeg broja čarapa. U startu smo odbacili da naš izbor budu čarape srednjeg kvaliteta. Zahvalni smo što su to svi kupci uvidjeli, pa naše “Bubble Socks” uglavnom naručuju i kupuju po narudžbi, zaključuje Radaković.

ČARAPE KOJE SE SANJAJU 

-Proces dizajniranja i izrade jednog modela čarapa prilično traje. Osmislimo jedan dizajn, o njemu danonoćno razmišljamo, dok jedemo ili obavljamo bilo koju drugu aktivnost. Dešava se da legnem spavati razmišljajući o čarapama, koje zatim i sanjam, a onda se budim i opet o njima razmišljam, kroz smijeh nam je rekao Ognjen Dujaković.

Zanimljivo je da, naposlijetku, čarape osmišljene na jedan način dobiju sasvim drugi oblik. Izbor možete pogledati na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, gdje se možete dodatno informisati ili naručiti čarape.

Kažu, februar je mjesec ljubavi. Ali, mi se ne bismo usaglasile s tim, jer ne težimo formi. Ljubav treba da bude tokom čitave godine, svaki dan. Pa čak i onda kada ljutito, po ko zna koji put, ispod stola ugledate i pokupite još jedan par muških, iznosanih sokni.

Možda ćete sklanjati i ove, “Bubble Socks”. Osim u slučaju kada ih “ukradete” od njega i kriomice ih nosite 🙂