Iz budžeta Srpske za rad javnih univerziteta ove godine izdvojena su 66,4 miliona KM, a sudeći prema dosadašnjim troškovima najviše “koštaju” Medicinski, Prirodno-matematički i Filozofski fakultet, dok je najmanje novca potrebno Fakultetu bezbjednosnih nauka i Fakultetu za proizvodnju i menadžment.

Pokazali su to podaci univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu dobijeni dijeljenjem godišnjih rashoda fakulteta sa brojem zaposlenih i angažovanih radnika, koji zavise od broja studenata, studijskih programa, te prostornih i tehničkih uslova. Za rad dva univerziteta ove godine je iz budžeta RS izdvojen 1,71 milion KM više nego godinu ranije, a s obzirom na to da fakulteti najavljuju širenje, taj iznos bi u budućnosti mogao biti još veći.

Kako su objasnili na Univerzitetu u Banjaluci u ovoj godini za rad ove ustanove namijenjena su 37,73 miliona KM.

– Za plate i naknade odlazi 98 odsto budžetskih sredstava – kazali su u Univerzitetu u Banjaluci.

Prirodno-matematički fakultet je, poslije Medicinskog, drugi na spisku “najskupljih” visokoškolskih ustanova Univerziteta u Banjaluci. Dekan PMF-a Goran Trbić istakao je da je riječ o visokoškolskoj ustanovi, koju čini osam studijskih programa i u kojoj radi 145 zaposlenih.

– Od 3,72 miliona maraka najviše novca lani je otišlo na plate, dok je dio potrošen za nabavku hemikalija i drugih potrepština za nastavu. Što se tiče ostalih troškova, izmireni su iz dijela školarina i naučnoistraživačih projekata – kazao je Trbić.

Dodao je da bi troškovi kada je riječ o pitanju plata ove godine mogli biti viši u odnosu na lani, jer planiraju da zaposle četvoro-petoro asistenata.

Sa druge strane, najmanje troškova lani na Univerzitetu u Banjaluci imao je Fakulteta bezbjednosnih nauka, kojem je za organizovanje nastve bilo potrebno 239.827 maraka.

Prema riječima dekana ove visokoškolske ustanove, koja je osnovana u martu prošle godine, Predraga Ćeranića razlog je to što su lani imali manji broj zaposlenih i studenta u odnosu na druge fakultete.

– S obzirom na to da se širimo, troškovi fakulteta ove godine će sigurno biti veći – kazao je Ćeranić.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ove godine iz budžeta Srpske na raspolaganju ima 28,67 miliona KM.

– S obzirom na to da u budžetu nema dovoljno novca za sve materijalne troškove, dio obaveza fakulteti izmiruju iz vlastitih sredstava – kazao je vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić.

Kad je u pitanju ova visokoškolska ustanova prošle godine najviše novca otišlo je u ruke Filozofskog, Medicinskog i Saobraćajnog fakulteta. Među prvih pet najskupljih, našli su se i Pedagoški fakultet i Muzička akademija, dok je najmanje novca, osim Fakulteta za proizvodnju i menadžmenta, bilo potrebno Mašinskom i Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta.

UNIVERZITET BANjALUKA

Najveća izdvajanja:

* Medicinski fakultet                 – 3,82 miliona

* PMF                                         – 3,72 miliona

* Akademija umjetnosti              – 3,26 miliona

Najmanja izdvajanja:

*Fakultet

bezbjednosnih nauka                   – 239.827

* Rudarski fakultet                      – 546.144

* Šumarski fakultet                     – 896.809

UNIVERZITET ISTOČNO SARAJEVO

Najveća izdvajanja:

* Filozofski fakultet                 – 3,19 miliona

* Medicinski fakultet               – 2,81 miliona

* Saobraćajni fakultet              – 1,34 miliona

Najmanja izdvajanja:

* Fakultet za

proizvodnju menadžment                  – 497.578

* Mašinski fakultet                           – 624.861

* Fakultet fizičkog

vaspitanja i sporta                            – 649.921

Izvor: glassrpske