Zaljubljeni Napoleon svoju je voljenu Žosefinu uprkos brojnim aferama, ljubavnicama i razvodu zaista volio do samog kraja. Ljubičice koje mu je ona poklonila nosio u medaljonu oko vrata sve do smrti…

Njihova ljubav ostala zapamćena u istoriji kao jedna od najvećih, a  bila je u isto vrijeme i bajkovita i tragična. Svjedočanstvo njihove ljubavi su brojna ljubavna pisma puna žudnje. Iako je njihova veza i brak bili prepuni afera, a na kraju je došlo i do razvoda Napoleon Bonaparte, najveći francuski vojskovođa, je volio iskreno samo nju – svoju Žosefinu.

– Od kako sam te napustio, stalno sam nesrećan. Moja je sreća da budem pored tebe. Neprestano živim u sjećanju, na tvoja milovanja, tvoje suze, tvoju nježnu brigu. Čar neuporedive Žosefine konstantno gori i užareni je plamen u mom srcu – pisao je zaljubljeni Napoleon.

Opčinila ga je šarmom i inteligencijom

Mlada udovica s dvoje djece upoznala je Napoleona 1795. godine, kada su njoj bile 32 godine, a njemu samo 26. Ona je godinu ranije izgubila muža, francuskog vikonta, koji je osuđen na smrt i giljotiniran. Kao udovica bila je ljubavnica nekoliko istaknutih političara, a u to vrijeme je bila ljubavnica Polu Barasu koji je htio svoju skupu ljubavnicu da spoji sa Napoleonom, jer je našao novu, a nije mogao da izdražava obje. Ona je po njemu bila idealna za mladog generala Bonapartea koji je u to vrijeme htio da oženi stariju, ozbiljnu i bogatu suprugu porijeklom aristokratkinju.  A Žosefina je ispunjavala sve uslove. Upoznali su se na jednoj zabavi, a Napoleon se, ne očekujući, momentalno zaljubio.

Opčinila ga je šarmom, inteligencijom, dobrim ukusom, socijalnim vještinama.

Ali, on se nije svidio njoj. Ipak, Žosefina koja je bila dosta rasipna i koja je voljela život na visokoj nozi, nije mogla da priušti da ona i njena djeca ne nastave da žive životnim stilom na koji je navikla. Tako je pristala na njegovo udvaranje i vrlo brzo se udala za njega iz interesa. To je jedna od verzija susreta dvoje najpoznatijih ljubavnika svih vremena.

Htio je stalno da bude u njenoj blizini

Ni njena ni njegova porodica se nisu slagali s brakom. Ipak, ona je bila starija, imala je već dvoje djece, nije bilo sigurno hoće li moći još da rađa, a pratila ju je i reputacija žene sumnjivog morala sklone stalnom mijenjanju ljubavnika.

Uprkos tome, imala je određeni status u društvu, ljudi su je voljeli i bila je vrlo vješta u sklapanju poslova i kontaktima sa ljudima na važnim pozicijama. Njeni prijatelji su smatrali da je Napoleon ne baš značajan general s premalo novca koji je stalno na bojnom polju.

Napoleon je odmah nakon sklapanja braka morao da otputuje i bio je očajan, jer silno zaljubljen, želio je da stalno bude u blizini svoje žene. Svakodnevno joj j slao pisma puna divljenja, ljubavi i lijepih riječi, a njoj je odgovaralo da je on iz daljine obožava. Ona je nastavila da vodi razuzdan život pun seksualnih afera i stalno je nalazila izgovore da mu se ne pridruži.

“Više te ne volim, naprotiv, prezirem te. Ti si grozna, vrlo šlampava, vrlo glupa, vrlo pepeljugasta. Uopšte mi ne pišeš, ne voliš svog supruga. Ti znaš kakav užitak mi tvoja pisma pričinjaju, a ne udostojiš se da napišeš čak ni šest redaka najbezveznijih žvrljotina… Nadam se da ću te uskoro čvrsto zagrliti i obasuti te milionima vrelih poljubaca. Bonaparte” – stoji u jednom od Bonaparteovih pisama.

“Moja Žosefina radi sve graciozno…”

Kada je saznao kako se ona ponašala dok njega nije bilo, a zadnji je sve saznao, totalno je pobjesnio i odlučio da sa njom više nema ništa. Nije tada još odlučio da se razvede, ali je odlučio svoju nevjernu ženu u potpunosti da ignoriše. Ali, ni to hirovitoj Žosefini nije odgovaralo. Tek tada je ona počela da žudi za njim. Odlučila je da se posveti samo njemu, prestala je da ga vara, te mu je bila danonoćno na raspolaganju. Ali, on je tada, iako nije prestao da je voli, počeo da je drži na distanci i da mijenja ljubavnice. Inače, bio je vezan za njenu djecu, brinuo se o njima i volio ih, a i nije htio da ostane i bez Žosefininih sposobnosti da uvjeri ljude u ono što je u njegovom interesu. A ona je bila vrlo vješta u tome.

U svojim pismima i dalje je bio nježan: “Dobro sam. Volim te i želim. Za mene postoji samo jedna žena na svijetu”. Kada bi ona čula glasine o njegovim ljubavnicama on bi odgovarao:

“Ne znam na šta mislite kada mi spominjete druge žene.. Ja volim samo moju malu Žosefinu, dobru, hirovitu, koja se često ljuti, ali se svađa tako graciozno, ona sve radi graciozno, jer ona je jednostavno fascinantna…”

Seks manijaci

On je bio očaran njenim seksualnim znanjima, uključujući i pokret koji je nazivao “zigzag”. Opijen seksualnom strasti, pisao joj je vatrena ljubavna pisma sa seksualnom konotacijom. “Vraćam se u Pariz sutra, ne peri se”.

– Ljubav je vodio brzo i žestoko. Poput vatrogasca koji gasi požar – izjavila je Žosefina o Napoleonovom ljubavničkom umijeću. Ali i ona je bila veoma bučna u vođenju ljubavi tako da je, ne jednom, probudila pola dvora svojim kricima.

– Ekstremno snažna i izuzetno glasna seks tehnika – tako su njihove seks seanse opisivali osoblje u kući, a jedna od njih rezultirala je time da su pali iz kreveta i tako probudili cijelu kuću.

I poslije razvoda: “Silno vas želim vidjeti”

Pet godina nakon što je postala carica, Žosefina i Napoleon su se razveli. Razlog je bio taj što ona nije uspjela da mu rodi i osigura nasljednika. Razvod je Žozefini teško pao, ali je pristala na njega kako bi omogućila Napoleonu da se oženi mlađom ženom koja bi mu mogla roditi nasljednika. Ali, bivši supružnici su ostali u dobrim odnosima. Smatra se da je jedino što je ikada stalo između njih bilo to što više nije mogla da ima djece. Do kraja života se brinuo o njoj i njenoj djeci. Na korišćenje je dobila dvorac “Malmaison” nedaleko od Pariza, gdje se bavila uzgojem ruža. Čak 250 vrsta ruža raslo je u njenom vrtu.

Nekoliko mjeseci nakon razvoda pisao joj je: “Želim vas vidjeti! Ako ste u Malmaison, ja ću doći krajem mjeseca, jer vas silno želim vidjeti!”

Nikad nije prestao da joj piše romantična pisma. Na kraju života je priznao da je njegova nova žena, austrijska princeza Matija Lujza, bila korisna, jer je rodila sina, ali da je Žosefina ispunila njegov život pravom ljubavlju i bila mu uvijek vjerna podrška u svemu.

Posljednje što je rekao bilo je njeno ime

Četiri godine nakon razvoda, Žozefina je umrla od upale pluća koja je navodno bila komplikacija prehlade dobijene za vrijeme šetnje s ruskim carem Aleksandrom I po vrtovima Malmaisona. U to vrijeme, Napoleon je već bio poražen, a za njenu smrt saznao je na ostvu Elbi gdje je otišao u progonstvo tog istog mjeseca kad je ona umrla. Navodno se, kad je čuo da je umrla, zaključao u sobu na dva dana, ne želeći nikoga da vidi. On je umro oko 7 godina kasnije, a posljednja riječ na samrti bilo mu je navodno upravo njeno ime.

Ljubičice koje mu je poklonila nosio u medaljonu oko vrata sve do smrti.