Ćufte, krompir, kuhana mrkva, riža, ali iznad svega desert – oblatna i urmašice.., čine dio jelovnika na UKC RS, tačnije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. Poboljšanje uslova u ovom smislu prepoznale su brojne porodilje…

Na Fejsbuk stranici “Iskustvo porođaja u Banjaluci” mnogobrojne majke su iznijele pozitivno mišljenje o ishrani na UKC RS.

“Hrana ukusna! Svi su i više nego dobri, s obzirom na uslove!”, 

“Ja sam rodila prije tri godine i uz ručak dobijem hurmašicu – mislim da ukusniju nikada nisam pojela. A veče prije poroda bila je konzerva sardine, sada je često jedem, ali nikada nije bila tako slatka kao tada.”

“… Napolitanka im je vrh. Rodila sam prije tri mjeseca, tražila sam još…”

Meni je sve bilo ukusno. Ćufte i ova mrkva posebno.”

“Bolja je hurmašica (od oblatne). Neki dan je bila i neka torta…”

“Hrana je odlična, prilagođena porodiljama i da se što prije uspotavi stolica i lakše ide u WC. Hrana je ekstra za stanje u kom se žene nalaze nakon poroda”, samo su neki od komentara.

– Zadovoljstvo nam je da je neko prepoznao promjene i rad našeg Odjeljenja za pripremu i  distribuciju hrane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Uslovi u kojima radimo nisu idealni, ali timskim radom i zalaganjem svakog pojedinaca, napravili smo pozitivne pomake. U zadnje dvije godine smo formirali dobar tim koji je posebno obratio pažnju na ishranu djece, trudnica, porodilja, dijabetičara i onkoloških pacijenata. Smatrali smo da ove grupe bolesnika treba da imaju prilagođenu ishranu svojim bolestima ili stanjima i te da moramo što više da im udovoljimo u pogledu ishrane kako bi im olakšali boravak u bolnici, rekao je Viktor Mandić, šef Odjeljena za pripremu i distribuciju hrane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Mandić objašnjava da porodilje prolaze kroz  veoma značajnu i odgovornu fazu u svom životu i da im je potrebno obezbijediti energiju i nutriente kako bi ovaj period života prošle što lakše. U pogledu dnevnih jelovnika, kako kaže, trude se da ispoštuju sve potrebe prema standardima prehrane u bolnicama.

-Neke od osnovnih preporuka za porodilje su lako probavljiva hrana, bez upotrebe oštrih i nadražujućih začina. Kod izbor voća i povrća, treba izbjegavati namirnice koje nadimaju, a koristiti voće i povrće prema preporukama u količinama od 450 do 500 grama. Proteini životinjskog porijekla treba da budu visokovrijedni i lako probavljivi u vidu ribe i piletine do dva puta u toku sedmice, a crveno meso jednom sedmično. Mlijeko i mliječni proizvodi poželjni su svakodnevno, u količinama do 500 ml, a energetska vrijednost obroka za ovu grupu pacijenata veća je u odnosu na dijete bez ograničenja i do 500Kcal, zaključuje Mandić.

Kakva su Vaša iskustva?