Mališani koji u septembru polaze u prvi razred, a nisu boravili u vrtiću, mogu da pohađaju program pripreme za polazak u školu koji organizuje Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, od 1. marta.

Pomoćnik direktora za vaspitno-obrazovni rad Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Mira Galić rekla je Srni da program traje tri mjeseca, od 1. marta do 31. maja, i da košta 20 KM mjesečno. 

Galićeva je navela da će djeca koja budu pohađala ovaj program boraviti u javnim vrtićima u popodnevnim časovima, tri časa dnevno. 

“Kroz program će ove godine proći 501 dijete i spisak je već poslat Ministarstvu prosvjete i kulture. Još nismo podijelili grupe, ali mislim da ćemo imati 18 ili 20 grupa”, istakla je Galićeva. 

Ona je naglasila da se program sprovodi samo u većim vrtićima, a da sa djecom rade vaspitači, stručna služba, pedagog i psiholog. 

Galićeva kaže da je program pripreme za polazak u školu namijenjen djeci koja nisu bila obuhvaćena bilo kojom vrstom vaspitno-obrazovnog programa u predškolskim ustanovama, odnosno koja nisu išla u vrtić. 

Ona je dodala da se budući prvačići na ovim časovima oslobađaju straha i socijalizuju. 

“Program podrazumijeva potpuni rad sa djecom kroz sve aspekte razvoja, intelektualni razvoj, emocionalni, razvoj govora, stvaralaštva i fizički razvoj”, pojasnila je Galićeva. 

Ona je rekla da je prioritet programa socijalizacija djece i razvoj njihove emocionalne zrelosti – da se naviknu na grupe, na davanje i primanje, da bi se lakše odvojili od roditelja, lakše krenuli u školu i bili spremni za zadatke koji ih očekuju. 

Galićeva je naglasila da će mališani koji već borave u vrtićima, program pohađati u redovnim grupama.

Izvor: Srna