model release: C, A. property release: 1 | date created: 2006:03:29

Ako bilo šta od ovih stvari završi u mašini za sušenje veša – velike su šanse da možete da se oprostite od njih. Ali, to nije najgore što može da vam se desi.

Prema Nacionalnoj agenciji za zaštitu od požara i Americi, u periodu od 2010. do 2014. godine, Vatrogasna služba u SAD imala je skoro 16.000 požara, od toga se u 92 slučaja radilo o vatri uzrokovanoj mašinama za sušenje veša. Zato pročitajte šta nikako ne bi trebalo da završi u sušilici.

Pantalone isprljane benzinom

Bez obzira na to što ste ih prethodno oprali, stručnjaci za bijelu tehniku upozoravaju da pranje možda nije sasvim uklonilo zapaljiv materijal sa vaše odjeće, a ignorisanje ovog problema može dovesti do požara, čak i eksplozije.

Oprema za vježbanje

Ova gardreba ne samo da može upropastiti vašu mašinu, već i oprema za vježbanje može da se izmijeni toliko da više ne bude za nošenje. Zašto? Zato što su novi materijali od kojih se pravi sportska oprema većinom napravljeni od specijalnih tkanina koje nas štite od sunca ili od znojenja, a oni nikako nisu dobri za sušenje u mašini.

Donji veš

Mašina za sušenje skraćuje životnji vijek donjem vešu. Dakle, ono što je dobra investicija, a skupi grudnjaci, korseti… to svakako jesu, ne treba da budu izloženi visokim temperaturama. Elastin u donjem vešu, likra, čipka, til – dakle sve ono što ga čini ekskluzivnim, može biti oštećeno.

Peškiri za plažu

Topli pijesak na plaži je veoma prijatan za opuštanje, ali ga mašine za sušenje veša nikako ne vole. Ako pijesak ostane na peškirima može ozbiljno da ošteti sušilicu.

Odjeća za psa, ćebence za mačku

Znate već koliko se vaš kućni ljubimac linja. Zamislite koliko tih dlaka ima u njihovoj garderobi ili mjestima na kojima spavaju? Ukoliko te stvari perete i sušite u mašini, dlake će se vremenom nagomilati i, vjerovatno, pokvariti vašu bijelu tehniku.

Žvaka zalijepljena na garderobi

Možda znate da ste sjeli na žvakaću gumu ili nemate pojma da vam je cijelo pakovanje ostalo u džepu od pantalona – u svakom slučaju te pantalone nikako ne bi trebalo da završe u mašini za sušenje veša, jer su velike šanse da se žvaka zalijepi za zidove sušilice, a ta popravka uopšte nije jeftina.

Helanke od spandeksa

Takozvane joga pantalone nikako ne sušite mehanički, jer nakon toga više neće biti elastične, sjajne i jake poput steznika, već labave, a mogu i da promijene boju.

Vještačka koža

Stvari od skaja i vještačkog velura nikada ne sušite u mašini – toplota može da ih otopi zato što ti materijali često sadrže dosta plastike. Takođe, možete da oštetite i mašinu.

Najlon čarape

Vjerovatno će se pocijepati. Bolje ih operite ručno i ostavite da se osuše prirodnim putem.

Čipka i svila

To su delikatne tkanine koje treba sušiti prirodnim putem i položene ravno.