Bliži nam se i 90. dodjela filmski nagrada – Oskar. Prvi crveni tepih postavljen je još 1922. godine na premijeri filma “Robin Hud”, i tradicija još od tada nalaže da po crvenom tepihu prodefiluju dame u svojim najboljim toletama. Pogledajte koje haljine su naši favoriti…

MARILYN MONROE, 1951.

Merilyn je za 23. dodjelu Oskara izabrala haljinu od crnog tila, koju je pozajmila iz garderobe filmskog studija 20th Century Fox. Izgledala je fantastično.


GRACE KELLY, 1955.

Haljine sa tankim bratelama bile su novina, koju je uvela baš Grace Kelly, haljinom koju je ponijela na dodjeli Oskara 1955. godine. Ona je zlatnu statuu za najbolju glumicu u filmu Country Girl primila u satenskoj haljini mint boje, koju je dizajnirala Edith Head. Izgled je upotpunila satenskim bijelim rukavicama do lakata, koje prosto “vrište” glamur.


JULIA ROBERTS, 2001.   

Džulija Roberts je primila svog Oskara za sjajnu glumu u filmu  “Erin Brockovich” u  Valentinovoj haljini od bijelog i crnog satena, iz kolekcije iz 1982. godine, posvećene filmskim zvijezdama.


ANNE HATHAWAY, 2009.

Glumica je  sijala poput bisera u Giorgio Armani haljini.


JENNIFER LAWRENCE, 2013.

Čak ni pad mlade glumice, koji je doživjela pri koračanju ka bini, nije uspio da zasjeni ljepotu Diorove haljine koju je Lawrence ponijela na dodjeli Oscara 2013.godine.