Mladen Đurić iz Čelinca ima 24 godine, a student je šeste godine medicine na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci sa prosjekom ocjena 9,79!

Kao najbolji student prvog ciklusa u oblasti medicinskih i zdravstvenih nauka na univerzitetima u Republici Srpskoj za akademsku 2017/18. godinu izbio je na prvo mjesto na konačnoj rang-listi Fonda „Dr Milan Jelić“!

Osnovnu školu završio je u Čelincu kao đak generacije i nosilac diplome „Vuk Karadžić“. Tokom osnovnog školovanja ostvarivao je zapažene rezultate na republičkim takmičenjima iz fizike i matematike o čemu su pisale i „Čelinačke novine“. Potom upisuje medicinsku školu u Banjaluci koju takođe završava odličnim uspjehom.

Na pitanje zašto kao talentovani matematičar i fizičar nije izabrao tehničke nauke, mašinstvo ili elektrotehniku prije svega, nego se odlučio za medicinu, odgovara:

“Pobijedila je želja da učim o čovjeku i stečenim znanjem ljudima pružim šansu za srećniji, zdraviji i duži život. Kao dijete maštao sam da pomažem ljudima, a rano sam shvatio da je to najbolje raditi pomažući im da sačuvaju svoje zdravlje i pobijede bolesti s kojima se suoče. U zdravstvu pomažući pojedincu, vi zapravo pomažete cijeloj njegovoj porodici i njegovim prijateljima, ali i društvu koje će od zdrave i sposobne osobe imati koristi”, rekao je Mladen.

Vrijeme je pokazalo da Mladen sa izborom zanimanja nije pogriješio. Biti i prosječan student medicine, zahtijeva ogroman trud. A koliko tek napora treba uložiti da bi se zvanično ponijela titula prvi među najboljima u jednoj izuzetno zahtijevnoj oblasti, znaju samo oni koji to i ostvare.

“Naravno ova ‘titula’ sa sobom nosi odgovornost da radim još više i budućom karijerom je opravdam. Tokom studiranja potreban je jak motiv, odlična organizacija vremena i dobro postavljeni prioriteti. Medicina traži rad, disciplinovanost i upornost, ali na prvom mjestu ljubav prema struci i nauci. Sav uložen trud tokom studiranja medicine vodi ka jednom cilju, a to je spasen ljudski život. To je moj motiv. Život nema cijenu i onog trenutka kada sam upisao medicinu bilo mi je jasno koliko požrtvovanja i odgovornosti posao ljekara zahtjeva. Donio sam odluku da ću život posvetiti medicini i nakon studija ću kao ljekar uvijek ulagati maksimalne napore u bici za zdravlje pacijenata. Mislim da sam ovim svojim rezultatom pokazao da sam organizovana osoba posvećena svojoj struci, ali ne mislim da sam ovim već postigao svoj cilj. Ovo je samo jedna etapa”, objašnjava Mladen i dodaje da uspijeva da nađe vremena i za druženje sa prijateljima i bavljenje sportom.

Ne smatra da je pozvan da dijeli savjete kako se postaje odličan student.Kaže da svaka osoba treba da pronađe svoj put i da nema pravila. On prenosi svoj način studiranja.

“Kada se posvetim jednom predmetu, potpuno sam u toj oblasti, trudim se da koristim svu dostupnu literaturu i da odlično usvojim nove informacije. Ocjena 10 je samo rezultat takvog pristupa, temeljitosti. Ja nikada nisam poništio ocjenu u indeksu”, priča Mladen.

Tokom druge godine studija bio je angažovan kao student demonstrator na predmetu anatomija. Prvi naučnoistraživački rad, i to iz oblasti mikrobiologije, uradio je sa 20 godina. Prezentovao ga je na inostranom studentskom kongresu. Oktobar 2016. godine proveo je na studenskoj razmjeni u Njemačkoj, i tom prilikom obavio praksu na Univerzitetskoj klinici u Erlangenu. Utisci su mu još uvijek svježi.

“Univerzitetska klinika u Erlangenu jedna je najprestižnijih klinika u Njemačkoj. Erlangen je grad koji ima strategiju da u budućnosti postane glavni njemački centar za medicinska istraživanja i proizvodnju medicinske opreme, a posebno je poznat po elektronskoj industriji Siemens AG. Tokom prvog dijela prakse aktivno sam učestovao u radu hirurške klinike, asistirajući u više operativnih zahvata. Na kardiologiji sam radio na stacionarnom dijelu, ehokardiografskoj sali, ambulantama, a potom za mene najljepšem periodu, u salama za kateterizaciju i elektrofiziologiju. Imao sam priliku da prisustvujem najkomplikovanijim intervencijama koje su izvodili njemački interventni kardiolozi. Najjači utisak na mene je ostavio direktor Klinike za kardiologiju i angiologiju, prof. dr Stephan Achenbach, jedan od najzvučnijih imena njemačke kardiologije, koji je 2015. godine uvršten na listu Thomson Reuters “The World’s Most Influential Scientific Minds”, kao jedan od najčešće citiranih naučnika na svijetu”, priča Mladen.

Kaže da mu je cilj nije „samo“ da postane ljekar, već da postane odličan ljekar, stručnjak u oblasti koju specijalizira. Najviše ga interesuju oblasti interne medicine, dok ga od hirurških grana privlači kardiohirurgija.

“Prvi korak ka tom cilju je sticanje teorijskog znanja, zatim slijedi primjena stečenog znanja u kliničkoj praksi, a kao rezultat dobija se stručnost. Korak po korak, konstantan rad, i tako cijeli život”, ispričao je Mladen.

Na kraju razgovora sa jednim mladim čovjekom koji je na korak od diplome medicinskog fakulteta sa izuzetnim ocjenama i karakteristikama i koji još odlično govori engleski i njemački jezik u današnjim okolnostima gotovo je nemoguće izbjeći pitanje – sprema li se da ode u inostranstvo?

“Poznavanje stranih jezika omogućuje mi da se kao ljekar zaposlim u inostranstvu. Ali, ja se prije svega nadam odličnim ponudama za posao u Republici Srpskoj. Mogućnost da radim u oblasti medicine koju želim kao i odlični uslovi za napredak i moje stručno usavršavanje, zadržaće me na ovim prostorima”, istakao je ovaj mladić.

Izvor: Čelinačke novine