U Banjaluci je danas ozvaničen završetak radova na poboljšanju energetske efikasnosti na objektu Muzičke škole “Vlado Milošević”, u šta je uloženo 180.000 KM.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Republike Srpske, Radmila Kocić Ćućić, izrazila je zadovoljstvo što je baš ova škola ušla u projekat “Zeleni ekonomski razvoj”, u okviru kojeg će biti obnovljena 21 obrazovna ustanova u Srpskoj.

Ona je dodala da je na sedam ustanova obnova već urađena, te izrazila nadu da će i učenici i nastavnici biti još više motivisani da rade i postižu još bolje rezultate.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da grad sa partnerima učestvuje u poslovima rekonstrukcije, finansiranja, sufinansiranja i drugim načinima podrške, te naveo da je niz objekata prošle godine saniran ili je to planirano za ovu godinu.

“U gradu djeluje četrdesetak osnovnih i srednjih škola, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i više javnih i privatnih univerziteta, Dom zdravlja sa nizom svojih ambulanti porodične medicine i više drugih zdravstvenih ustanova. Sve su to bjekti društvene djelatnosti, od kojih je većina starija i zahtijeva rekonstrukciju, obnovu ili temeljnu gradnju“, rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je prošle godine putem projekta energetske efikasnosti u Banjaluci završen objekat Osnovne škole “Aleksa Šantić”, Doma zdravlja, te da su ove godine započeti radovi na objektu Osnovne škole “Jovan Cvijić”.

“Očekujemo da u potpunosti budu odobreni i započeti projekti na osnovnim školama `Vuk Karadžić` i `Desanka Maksimović` putem sufinansiranja, a grad će sa svoje strane sredstvima iz budžeta finansirati radove na barem šest osnovnih škola i srednjoj Elektrotehničkoj školi”, rekao je Radojičić.

Direktor Muzičke škole “Vlado Milošević”, Damir Jovanić, rekao je da su već prve analize pokazale da su uštede na utrošku grijanja i električne energije oko 25 odsto, te istakao da će to naročito doprinijeti boljem održavanju instrumenata.

“Sada je u cijeloj školi postignuta jedinstvena temperatura vazduha, tako da će vijek trajanja instrumenata biti duži, a sredstva koja smo do sada ulagali u tu svrhu iskoristićemo za nabavku novih instrumenata i učešće na festivalima i takmičenjima”, rekao je Jovanić.

On je naveo da je 50 odsto ukupnih sredstava obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzička škola, dok su ostali dio obezbijedili Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske.

Jovanić je istakao značaj ovog projekta, jer škola trenutno ima 918 učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, te 110 zaposlenih radnika.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg rekao je da je Vlada njegove zemlje izdvojila 25 miliona KM u šest godina za projekte energetske efikasnosti koje sprovodi UNDP, jer doprinose uštedama u institucijama na ovim prostorima.

“Osim toga, na ovaj način se ograničava upotreba izvora energije, koji nisu obnovljivi, te, što je i najvažnije, doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju klimatskih promjena”, rekao je Hegelberg.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske Srđan Todorović rekao je da je putem ovog projekta u proteklom periodu urađeno ili se rade mjere energetske efikasnosti na 25 objekata u Srpskoj, te da su to uglavnom objekti u oblasti obrazovanja i zdravstvenog sektora.

Izvor: Srna