Mjerenjem bazalne temperature za kratko vrijeme možete dobro upoznati svoj ciklus i utvrdite da li imate ovulaciju i kada se ona događa. Sve što vam treba je precizan toplomjer, po mogućnosti digitalan, i malo discipline.

Bazalna tjelesna temperatura, tj. temperatura tijela u mirovanju je niža u prve dvije sedmice menstrualnog ciklusa, prije ovulacije. Prisutnost hormona estrogena drži bazalnu tjelesnu temperaturu niskom. Obično se kreće oko 36,1 do 36,4 °C. Odmah nakon ovulacije, zbog povišenog nivoa progesterona, temperatura se povisi za oko 0,3 do 0,5°C, sve do slijedeće menstruacije. Po ovom porastu temperature ćete znati da ste imali ovulaciju. Ako vam bazalna tjelesna temperatura ostane povišena nakon dana kad ste trebali dobiti menstruaciju, to bi mogao biti rani pokazatelj trudnoće.

Plodni dani traju 2 – 3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature. Od trećeg dana nakon ovulacije, trećeg dana povišene temperature, gotovo je sigurno da se jajna ćelija neće oploditi i da je vaše tijelo ušlo u drugu neplodnu fazu.

Mjerite svoju bazalnu temperaturu svako jutro nakon buđenja, nakon barem 5 sati neometanog sna, prije nego ustanete iz kreveta. Vrlo je bitno da tačno mjerite temperaturu koristeći isti termometar svaki dan. Neka vam bude na dohvat ruke kraj kreveta, tako da prije nego ustanete iz kreveta izmjerite temperaturu. Ako je moguće, mjerite temperaturu svaki dan u isto vrijeme. Zapisujte svoja mjerenja. Nakon što ste zabilježili tri više vrijednosti temperature, temeljeno na minimalno 6 prethodnih mjerenja tog mjeseca, tada ste imali ovulaciju.

Bolest, emocionalna nestabilnost, nedovoljno sna, konzumacija alkohola i lijekova za smirenje mogu uticati na vašu bazalnu tjelesnu temperaturu.

Evo kratkih uputstava:

– najjednostavnije je koristiti digitalni toplomer koji treba uvijek da stavljate na isto mjesto ispod jezika

– temperaturu izmjerite čim otvorite oči, a prije nego što ustanete ili bilo šta drugo uradite

– temperaturu uvijek mjerite u isto vrijeme. Ako obično ustajete, na primjer, u 7.30, uvijek navijajte sat za to vrijeme, čak iako nekad odlučite da odspavate duže. Probudite se u 7.30, izmjerite temperaturu, a zatim nastavite da spavate. Tako ćete imati najprecizniju računicu

– mjerenje temperature se može obaviti i rektalno i vaginalno

– u prvom dijelu ciklusa, prije ovulacije, bazalna temperatura biće nešto niža nego u drugom dijelu ciklusa, u prosjeku za oko 0,3 stepena Celzijusa

– porast temperature posljedica je skoka nivoa progesterona koji se događa nakon ovulacije

– da biste odredili pravi trenutak ovulacije, potrebno je ponekad malo vježbe. Kada temperatura raste tri dana za redom, to znači da se ovulacija dogodila prvog dana kada je temperatura počela da raste. Ovo znači da se ovulacija teže predviđa, već se konstatuje kada se ona već dogodila.

– nakon malo vježbe i mjerenja temperature, moći ćete i da predvidite trenutak ovulacije. Jedan od načina je da uočite ovulacijski “dip”, odnosno pad temperature prije nego što ona počne da naglo raste.

– takođe, može vam pomoći i praćenje ostalih znakova ovulacije, kao što je prisustvo egg white-a (cervikalne sluzi koja je gusta, duga, prozirna i tegli se, poput bjelanca)

– kako bi se lakše snašli sa podacima koje dobijete mjerenjem temperature, počnite da crtate grafikon, jer ćete tako lakše zaključiti kada je ovulacija

– ako 18 dana uzastopno vaša temperatura bude u porastu, odnosno ima trend porasta u odnosu na temperature prije ovulacije, velika je vjerovatnoća da ste trudni.

Pogledajte neke primjere grafikona

Postoji aplikacija Fertility Friend koju možete podesiti na vašem telefonu, veoma je praktična i u tom smislu možete da svakodnevno pratite rast vape bazalne temperature (https://www.fertilityfriend.com/ ).

Ovulatorni ciklus:

Ciklus u kom je izostala ovulacija:

Ciklus u kom je došlo do trudnoće: