U ženskom tijelu hormoni imaju posebnu i izuzetno važnu ulogu, utiču na sazrijevanje jajne ćelije u jajnicima, kao i na kontrolu složenih procesa povezanih sa reprodukcijom i cikličnim promjenama. Trudnoća nije moguća bez ovulacije (folikul se transformiše u jajnu ćeliju).

Ovaj proces može biti praćen raznim poremećajima izazvanim opasnim oboljenjima. Da bi se istražio proces ovulacije, naročito ako postoji sumnja o njegovom odsustvu, vrši se folikulometrija.

Šta je folikulometrija ?

Folikulometrija je tip ultrazvuka koji proučava formiranje folikula u jajnicima i daje potpunu sliku formiranja endometrijuma u folikularnoj fazi i ovulaciji.

Folikulometrija i zatrudnjivanje

Folikulometrija je serija ultrazvučnog ispitivanja posebno prilagođena ženama koje pokušavaju da zatrudne. Ovaj test određuje kako jajna ćelija (folikuli) raste u jajnicima i procjenjuje potrebne korake da se pripremite za trudnoću. Možemo reći da je ovo dijagnostička metoda kojom se prate promjene i rast folikula, te ovulacija ili izostanak ovulacije.

Folikulometrija omogućava doktoru da pregleda ne samo jajnike, već i matericu, kao i da utvrdi da li njihovo stanje odgovara trenutnoj fazi ciklusa. Odlaskom na folikulometriju mnogo je lakše identifikovati različite poremećaje i bolesti kod ovulacije. Ako je žena otišla kod doktora sa problemom nepravilnog menstrualnog ciklusa, folikulometrija će pomoći u utvrđivanju razloga za ovaj problem.

Nažalost, ne postoji takav ljekarski pregled, koji bi mogao da govori o svim problemima u zdravlju pacijenta i identifikuje nepravilnosti u sistemima tijela. Folikulometrija daje veoma precizne i pouzdane rezultate, ali ne dozvoljava procjenu prohodnosti jajovoda i identifikaciju adhezije i zapaljenje endometrijuma.

Kako se radi foliklometrija ?

Sam postupak folikulometrije je veoma jednostavan i bezbolan. Izvodi se ultrazvučnim pregledom, korišćenjem transabdominalnog i transvaginalnog ultrazvuka. Na ovaj način se posmatraju folikuli i prati se njihova veličina, kao i promjene.

Folikulometrija može da pomogne da ljekar utvrdi da li ima ili nema ovulacije, što je važno za postavljanje dijagnoze i sprovođenje terapije za zatrudnjivanje.

Prvo ispitivanje treba uraditi nakon završetka menstrualnog krvarenja. U ovom periodu u ženskoj materici može se otkriti više folikula prečnika od najmanje 5 – 6 mm (najveći je do 10 mm). Folikuli su dobro vizualizovani sa transvaginalnim ispitivanjem. Debljina sloja endometrijuma u materici je 3 mm (ona je homogena u strukturi, bez inkluzija).

Drugi postupak će se odvijati 10. ili 11. dan ciklusa. U ovom trenutku jasno je vidljiv dominantan folikul. On je najveći (do 10 mm), raste i aktivno povećava veličinu od 3 do 4 mm dnevno. U unutrašnjoj sluzokoži materice u isto vrijeme intenzivno se množe ćelije bazalnog sloja. Do kraja procesa, debljina sloja endometrijuma treba da bude oko 5 mm, a veličina dominantnog folikula će se povećati na 15 mm.

Treći ultrazvuk izvodi se 12.-13. dana. Dominantni folikul već ima sve znake bliskosti sazrijevanju (prečnik 25 mm). Obloga sluzokože tela materice je zadebljana na 10-12 mm (dobro se vidi troslojna struktura).

Ako iz bilo kog razloga funkcionalni sloj nije zgusnut, doktor donosi zaključak o lošem učinku reproduktivnog sistema. Uterus u ovom stanju nije spreman da prihvati oplođeno jaje. Vjerovatnoća trudnoće je nula.

Sljedeći postupak se propisuje samo u normalnom toku menstrualnog ciklusa.

Četvrti ultrazvuk posmatra proces ovulacije. To jest, metamorfoze (transformacije) dominantnog folikula u “obrazovani” sa nepravilnim konturama i selekcijom tečnosti. Proces istraživanja se ponavlja dok ginekolog to jasno ne vidi ili ne započne prisustvo krvi.

Peta provjera se vrši, ako je ovulacija otkrivena na 15.-17. danu ciklusa. Sada se dobro definisane ćelije obrazuju u obliku zvijezde (žuto tijelo), ​​ćelijski sloj na zidu materice je debljine do 13 mm.

Posljednje ispitivanje se održava 21.-23. dana. Ukoliko je situacija u normalnom opsegu i oplodnja se desi, u ovom trenutku embrion treba da se infiltrira u zid materice i počne da se implantira. Žuto tijelo i dalje raste, a ćelije endometrijuma stiču homogenu strukturu.

Koji dan ciklusa je najbolji za folikulometriju?

Zavisno od dužine ciklusa, folikulometrija najčešće počinje da se izvodi 6. do 8. dan ciklusa i folikuli se prate svaki drugi dan. Očekivani rast folikula u ovom periodu ispitivanja je 2-3 mm, pri čemu do pucanja (ovulacija) dolazi kada folikul dostigne veličinu od 20-24 mm.

Iskustva

Ko je kandidat za folikulometriju?

Ukoliko žena ima redovne seksualne odnose bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, ali trudnoća se ne pojavljuje tokom minimum godinu dana. Za precizne i kvantitativne zaključke moraće da se sprovede istraživanje svakih 3 – 4 dana tokom menstrualnog ciklusa. Mnoge žene misle da je to dosadno i skupo, ali takvo pravilo daje veoma visoke rezultate tačnosti. Pacijentkinje uvijek dosegnu cilj da imaju zdravo dijete.

Za postupak folikulometrije nije potrebna posebna priprema. Za vrijeme trajanja istraživanja iz ishrane pacijentkinje treba isključiti proizvode koji stimulišu prekomjerno stvaranje gasova u crijevima (što otežava vidljivost folikula): pasulj, mahuanrke, sve vrste kupusa, raženog hljeba, alkohola i gaziranih pića. Nije preporučljivo uzimati alkohol.

Ovako dugotrajan i temeljan proces proučavanja menstrualnog ciklusa pacijentkinje, plus dodatni laboratorijski testovi (određivanje nivoa polnih i mnogih drugih hormona) omogućava doktoru da sveobuhvatno ocjenjuje performanse reproduktivnog sistema kod žena i propisuje efikasan tretman (ako je neophodno).

Veliki broj procedura, što je i materijalni i psihološki faktor – jeste gotovo jedini nedostatak ultrazvučne folikulometrije.

Opcije dijagnoza su:

– Ovulacija je normalna. To znači da se folikuli normalno pojavljuju i prolaze sve faze do potpunog sazrijevanja (folikulogeneza). Žena je zdrava, a začeće se može desiti.

– Perzistentnost znači da je folikul dobro oblikovan i sasvim dostigao veličinu pred pucanje, ali ne pukne i “odlaže” do sljedećeg ciklusa. Ovaj proces se ogleda u broju hormona u krvi: visokim nivoima estrogena, niskog progesterona. Tretman u ovom slučaju nije moguć. Obično u sljedećem ciklusu, folikul prolazi kroz lanac svoje transformacije i diferencijacije do kraja.

– Sa atresijom dominantnog folikula ćelijska formacija iznenada prestaje da se razvija i raste. Folikul je dramatično smanjen u veličini i zatim nestaje, žuto tijelo nije formirano.

– Luteinizacija znači da folikulu nedostaje stadijum ovulacije i ne pušta jajnu ćeliju.

– Potpuno odsustvo folikula (ukazuje na veoma ozbiljne poremećaje reproduktivnog sistema na hormonskom ili urođenom nivou).

– Folikularna cista je fenomen kada dominantni folikul ne prolazi kroz postupak ovulacije i nastavlja da raste nekontrolisano. Samo ultrazvučna folikulometrija, zahvaljujući svom nadgledanju, može da ga razlikuje od zdravog.