Pojedini ljekari preporučuju ženama koje dugo ne ostaju trudne da počnu da svakodnevno uzimaju apsirin u malog dozi, do 100 mg (takozvani “baby aspirin”).

Smatra se da doza od 100 mg ne škodi jetri niti da stiže do ploda. Takođe, tablete su obložene filmom, pa štite želudac.

Aspirin podstiče cirkulaciju tako što “razrijeđuje” krv i usporava koagulaciju (zgrušavanje), pa materica postaje prokrvljenija i zadebljanija, i implantacija se događa lakše.

Takođe, aspirin može pozitivno da utiče na jajnike tako što stimuliše proizvodnju kvalitetnijih folikula, pa se čak često dešava da tokom mjeseca sazri i oslobodi se više od jedne jajne ćelije.

Kada dođe do trudnoće, smatra se da aspirin na isti način pomaže u sprečavanju pobačaja tako što zbog dobre prokrvljenosti ne dolazi do zaostatka u razvoju ploda.

Zato neke žene uzimaju aspirin prije trudnoće, ali nastave i tokom trudnoće do 12 nedjelje ili kasnije. Veoma često se pripisuje tokom procesa vantjelesne oplodnje.

Izuzetno je važno da se prije uzimanja aspirina konsultujete sa ljekarom. On će možda zatražiti dodatne testove.

 Još savjeta, ako pijete baby aspirin:

  • Aspirin uvijek treba da se pije sa dosta vode, oko četvrt litre.
  • Poslije uzimanja aspirina nemojte da legnete još desetak minuta nego se pomjerajte kako bi se aspirin rastopio u želucu, a da se ne taloži na jednom mjestu, jer to može izazvati iritaciju i probleme.
  • Ljekari smatraju da je za zatrudnjavanje još bolje uzimati manju dozu, od 81 miligram ili čak 75 miligrama, jer je to optimalni balans između efikasnosti i bezbjednosti.
  • Dugotrajna, višegodišnja upotreba aspirina prema nekim istraživanjima može da stvori kontraefekat – sprečava oslobađanje jajne ćelije iz folikula.
  • Žene koje su zatrudnile tokom terapije aspirinom imaju mnogo više šanse da dobiju blizance ili trojke, jer aspirin stimuliše rad jajnika.