U Banjaluci je sinoć prikazan dokumentarni film autora Boška Milosavljevića “Seobe se nastavljaju večno” u kojem su obrađeni istorijski podaci o srpskom narodu o kojima se malo zna.

Producent filma Milan Kićevac rekao je da film na zanimljiv način govori o životu Srba i njihovim svetinjama na prostorima Ugarske.

“Nadam se da ćemo uspjeti da zainteresujemo publiku da sami nastave da otkrivaju neke skrivene tajne, odnosno da počnu da istražuju teme o kojima nas u školi nisu podučavali iz istorije”, rekao je Srni Kićevac.

On je dodao da se u filmu, osim o seobama, govori o Srbima i značaju koji su ostavili na teritoriji Ugarske.

“Filmovi koje radim otkrivaju pojedine ličnosti koje su bile od izuzetnog značaja za srpsku i rusku istoriju, te se u njima obrađuju teme koje govore o vremenu kada su Srbi bili poštovani i cenjeni u Ugarskoj i kada su ostavili velikog traga”, rekao je Kićevac.

Prorektor Univerziteta u Banjaluci Luka Kecman rekao je da je projekciju filma organizovala Akademija nauka i umjetnosti u Banjaluci radi širenja međusobne razmjene kulturoloških vrijednosti koje se stvaraju u Pešti i Banjaluci.

“Ovaj film govori o malo poznatim detaljima iz srpskog naroda koji su prvenstveno u vezi sa prostorom Budimpešte i Sent Andreje, odnosno od Kosova naovamo”, rekao je Kecman.

On je istakao značaj ovog filma, jer se u istoriji sve ponavlja, te ocijenio da je priča filma opominjuća.

Prema njegovim riječima, projekcija filma organizovana je u saradnji sa predstavnicima zadužbine Tekelijanum i srpske crkvene opštine u Budimpešti.

Tekelijanum je zadužbina koju je osnovao Sava Tekelija 1838. godine u Pešti s ciljem da se u njoj školuju siromašni i najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gdje su živjeli Srbi.

Izvor: Srna