Gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić i predsjednica Vlade Republike, Srpske Željka Cvijanović, ozvaničili su danas početak radova na obnovi i rekonstrukciji zgrade Banskog dvora.

Ovo je prva faza i podrazumijeva obnovu krovišta. Vrijednost radova je oko 514.000 KM, a preduzeće „Koto“ iz Beograda ima rok od tri mjeseca da ih okonča.

Ukupno dva i po miliona KM za više faza obnove Banskog dvora obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a Grad provodi sve potrebne procedure.

Uz radove koji su počeli jutros, radi se i revizija projekta za drugu fazu obnove koja podrazumijeva vanjsko uređenje i ambijentalnu rasvjetu. Očekujemo da revizija, koju radi Arhitektonsko-geodetsko građevinski fakultet koji je radio i prethodni projekat iz 2004. godine, bude završena do kraja aprila. Poslije revizije, moći ćemo raspisati tender i izabrati izvođača za sljedeću fazu radova – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Prema njegovim riječima, postavljen je ambiciozni cilj da se u toku ove godine daleko odmakne sa vanjskim uređenjem zgrade Banskog dovra.

-U isto vrijeme, planiraćemo nastavak rekonstrukcije Parkića koji predstavlja prirodnu cjelinu sa svim ovim radovima – naglasio je Radojičić.

On je zahvalio Vladi RS koja je obezbijedila sredstva za obnovu, te kazao da zavisno od toga koliko će da košta druga faza, odrediće se prioriteti za sljedeće faze. Odnosno, da li će se raditi potkrovlje, sistem za ventilaciju ili nešto treće.

Radojičić je naveo da je Banski dvor epicentar kulturnih dešavanja, te da je i na jučerašnjoj sjednici Skupštine Grada prihvaćen izvještaj o radu za prošlu i program za ovu godinu te kulturne ustanove.

-Čulo se dosta pohvala na koncept, angažman i entuzijazam koji se ovdje pokazuje i to svakako trebamo podržati sa ovim građevinskim radovima – zaključio je Radojičić.

Predsjednica Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što se ubrzo po dogovoru o obnovi Banskog dvora – ušlo u konkretnu realizaciju ovog zahtjevnog projekta, za koji je, kako je rekla, Vlada RS zainteresovana da se završi do kraja.

-To znači da se uđe u ukupnu sanaciju, kako će to predviđati projekti. Banja Luka je i kulturni centar Republike Srpske, i ovo je jedno od najvažnijih obilježja. Znajući koliko se ulaže napora da ova građevina ne bude samo građevina nego definitivno centar kulturnih dešavanja, a i zbog istorijskog značaja, smatram da je sasvim prirodna podrška Vlade RS  – kazala je premijerka RS.

Cvijanovića je najavila da se ovdje neće stati, nego da će Vlada RS zajedno sa Gradom podržati sanaciju školskih objekata.

-Zadovoljna sam činjenicom da sve što je dogovoreno sa gradonačelnikom Radojičićem od početka njegovog mandata, ubrzano i realizovano, a ono što me posebno raduje jeste to što zajedno sa Gradom ulazimo u obnovu školskih objekata. Nakon što se završi projekat, idemo u dogradnju objekta Osnovne škole „Branko Radičević“. Ovo je jedan zahtjevan projekat, koji će prema procjenama koštati do milion i po KM. To je jedan od prioriteta s obzirom na veliki broj đaka i očekujemo da bi radovi mogli biti završeni do početka nove školske godine – kazala je Cvijanovićeva.

Određena sredstva postoje i za druge osnovne ali i srednje škole, a zajednički sa Vladom RS, kako je najavila predsjednica, radiće se na tome da se u svim školama uđe u određene sanacije i radove.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović, rekao je da je prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u punom kapacitetu – upravo potpuna i temeljna sanacija zgrade.

-Paralelno, uz programsku obnovu i povratak nekadašnjoj praksi organizovanja visokokvalitetnih kultrunih događaja u vlastitoj produkciji, započinjemo i sa građevisnkom obnovom i zato veliko hvala Vladi RS i Gradu kao našem osnivaču – zaključio je Matović.