Dok danas vjernici katoličke vjeroispovijesti proslavljaju Uskrs, pravoslavce to čeka naredne sedmice. Donosimo vam nekoliko sjajnih savjeta za farbanje jaja…

U duhu vaskršnjih praznika koji nam se lagano približavaju, predstavljamo vam nekoliko novih, zanimljivih i, što je najvažnije, prirodnih metoda farbanja jaja!

One su prelijepe, a pritom su potpuno jestive, jer se u procesu šaranja ne koristi ljepak, hemikalije, šljokice i drugi materijali koji bi jaja učinili isključivo dekorativnim.

Pogledajte nekoliko divnih tehnika, odlučite se za najljepšu ili nekoliko njih, i na Veliki petak spremite najljepša vaskršnja jaja do sada!

Da li bi vam nekada palo na pamet da za šaranje jaja iskoristite pucketavu foliju?

Jednostavno, ofarbajte jaja u željenu boju, a potom uzmite tečnu jestivu boju i njome namažite pucketavu foliju, tako da prostor između balončića ostane bez boje. Umotajte jaje u foliju i tufne će se preslikati!

Za veoma pecizne tufne možete da iskoristite i običnu grafitnu olovku sa gumicom na vrhu!

Kao i kod prethodne tehnike, ofarbajte jaja u željenu boju, pa umačite gumicu olovke u jestivu tečnu boju i preslikavajte na jaje.

Kao što koristimo travu za oslikavanje šara kod umotavanja u čarape, na isti način možemo da iskoristimo i perje! Pronađite zanimljive vještačke peruške ili one iz jastuka, prislonite na jaje i premažite bjelancetom.

Ne zaboravite na voštane bojice! Sve što vam treba jeste nekoliko boja i malo kreativnosti. Osmislite šaru koja vam se dopada i iskombinujte dvije ili tri boje, i dobićete savršena šarena jaja! Samo pazite da jaje prilikom šaranja ne bude suviše vruće, jer će se voštana boja tada topiti i razlivati. Naravno, prije šaranja, jaja treba već da budu skuvana.

Ako imate malo izolir trake, imaćete i savršena vaskršnja jaja! Pošto je jedina koja lijepi savršeno jako i ne može da propusti ni vodu ni boju, jednostavno, zalijepite parče trake na dio jajeta i ofarbajte u jednu boju. Zatim prelijepite traku na drugo mjesto na istom jajetu i farbajte u drugu boju. Igrajte se koliko želite, što budete kreativniji i strpljiviji, jaja će biti šarenija!

Ako nemate mnogo živaca ni vremena, evo jedne tehnike koja ne zahtijeva mnogo vremena, umijeća, ni truda. Jednostavno, ofarbajte trećinu jajeta sa donje strane u željenu boju, a na gornjem flomasterom iscrtajte oči, nos, brkove, kravatu… Savršeno originalno!

Mala napomena: Za ovu tehniku jaja bi trebalo da budu sa bijelom ljuskom.

Detaljna uputstva za farbanje jaja svim navedenim tehnikama pogledajte u videu!

Koja tehnika vam se najviše dopada? Da li ćete isprobati neku?