Nevjerovatna priča dolazi iz njemačkog grada Hanau, koji se nalazi u blizini Frankfurta – Neđo Vujaković Srbin porijeklom iz banjalučkog naselja Vrbanja u Njemačkoj je usvojio, ni manje-ni više, nego Nijemca.

Možda usvajanje nije čudna priča da se ne radi o tome da 60-godišnjak usvoji „dijete“ od 30 i kusur godina.

Vujaković, koji se iz naših krajeva odselio prije rata na prstorima bivše SFRJ, upoznao je Majka Lauerzdorfa na kuglaškom turniru koji je održan u Frankfurtu na Oderu, gradiću na teritoriji nekadašnje Istoče Njemačke u blizini granice sa Poljskom.

Moj klub Hanau ”78 je 2011. godine gostovao na teritoriji nekadašnje Istočne Njemačke, a u drugoj ekipi sam vidio Majka, bacao je odlično. Ponudio sam mu da dođe u naš tim, s tim da mu nađem posao, ali je on to odbio. Opet smo se sreli dvije godine kasnije i pitao me je ima li posla, želio je da dođe odmah. Poslije tri sedmice uspio sam da mu nađem posao i smještaj, a s njim je u stan otišao i moj sin Stevan. Njih dvojica su postali odlični prijatelji, a sada su i kumovi, jer mu je moj Stevan bio svjedok na vjenčanju – kaže Neđo Vujaković.

On je nedavno sa svojim sinovima organizovao Evropsko prvenstvo kuglaša srpske dijaspore u Banjaluci.

– Majk nije imao oca kad smo se upoznali. Radio jeste, ali i dan danas ljudi u Istočnoj Njemačkoj zarađuju manje i teže žive nego u zapadnom dijelu. Majk je poslije kumstva s mojim sinom rekao da sam mu postao otac, vodio me na upoznavanje sa porodicom i svima je rekao da sam ja njegov novi otac. Kada kuglam često čujem njegovu podršku, vikne „Ajde tata“. Uzeo je sebi još jedno prezime Majković. Oduševljen je dočekom u svim srpskim gradovima u kojima smo bili, prošli smo Srbiju uzduž i poprijeko, a eto došlo je vrijeme da dođemo i u Banjaluku – završio je Vujaković.

Sa Majkom novinar portala srpskainfo.com se nije uspio najbolje sporazumjeti, jer on još uvijek slabo priča srpski, a ponešto su pričali na engleskom.

Međutim, za vrijeme vođenja ovog razgovora nekoliko puta smo čuli „uzdravlje“ i „živjeli“, a nije izostala ni pokoja psovka, jer Srbi to prvo nauče svoje prijtelje iz inostranstva.

Saznali smo i da Majk navija za Ajntraht Frankfurt, a omiljeni igrači su mu Srbi – Mijat Gaćinović i Luka Jović. Ima veliku želju da ih upozna i dobije neki suvenir od njih.

Izvor: srpskainfo