Ove stvari su najvažnije prilikom farbanja jaja.

Vaskrs se približava, a vi nikad niste spremali šarena jaja? Ne brinite, spremili smo vam savjete za početnike i osnovne korake koje morate znati.

Često možemo pročitati trikovi za ukrašavanje, ali savjeti koje možete čuti samo od iskusnih ljudi, mame, bake,teško je gdje naći, a najvažniji su. Zbog toga smo odlučili da vam izdvojimo važna pravila.

Vaša jaja ne trebaju da budu samo lijepa na izgled nego i ukusna, pa zbog toga birajte svježa. Kako to da znate? Uronite ih u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su svježa.

Da biste izbjegli pucanje jaja, prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta. U slučaju da se to ipak desi, bjelance će se odmah zgusnuti na ivici ljuske.

Drugi recept je da se u vodu stavi so, i da se jaja kuvaju na tihoj vatri, odnosno da voda blago struji, a ne da vri. Jaja mogu da se kuvaju i na pari, ali to traje nešto duže, oko 25 – 30 minuta.

Čim skuvate jaja uronite ih u hladnu vodu kako bi vam bilo lakše da ih ljuštite kasnije.

Prije farbanja, jaja bi trebalo oprati u razblaženom sredstvu za pranje posuđa kako bi se sa ljuske uklonila masnoća i prljavština. Isti efekat se postiže i ako se jaja prebrišu krpicom namočenom u sirćetu.

Ofarbana jaja dobiće visoki sjaj, a boje će biti intenzivnije ako ih poslije farbanja premažete salvetom na koju ste prethodno nanijeli malo ulja, masti, putera ili margarina. Čak i parče slanine može da se koristi za ovu namjenu.