Banjalučki srednjoškolci sve češće odlaze u druge gradove po odjeću za matursku veče, jer kažu da domaći trgovci pretjeruju sa cijenama.

Bliži se maj, a s njim i velike pripreme za matursko veče. Već godinama se priča kako roditelji za tu noć deci daju i više od prosječne plate, a profesionalni šminker i fotograf postali su nezaobilazna stvar.

Sve više banjalučki maturanti u šoping odlaze čak do Zagreba, Beograda, Graca, te Beča. Međutim, ne idu, kažu, u potragu za glamurom, već za što povoljnijom varijantom.

Banjalučki trgovci pretjeruju. Ima nekoliko butika sa svečanim odijelima i haljinama koji su i inače skupi, a pred mature još dignu cijene. Zbog toga što nemaju konkurenciju, mogu da rade šta hoće. Haljine koštaju od 200 pa do 800 KM, što je apsolutno pretjerivanje – kaže srednjoškolka Jelena Savić i dodaje da je sa drugaricama do Zagreba i Graca išla i šoping turama, te se uvjerila da su cijene neuporedive.

– Drugarica je još prije mjesec kupila prelijepu haljinu, štikle i torbu i to sve za 200 KM. Znate šta u Banjaluci svečano možete kupiti za te pare? Ništa – kaže Jelena, dodajući da šoping tura do Zagreba košta 20 KM.

Ista stvar je i sa muškim odijelima i košuljama koje se po evropskim šoping centrima mogu naći i za 15 evra, a kod nas cijene prelaze 100 KM.

Tako je kriza natjerala i maturante da razmišljaju o jeftinijim varijantama, koji su, zbog uštede novca, spremni putovati stotine kilometara.

Razlog svemu je što poznati svjetski brendovi, koji svoje prodavnice imaju po svim većim gradovima, u Banjaluku još nisu stigli.

Stručnjaci objašnjavaju da upravo zbog toga pojedine domaće radnje cijene formiraju kako žele, svjesni da u ovom gradu nema puno izbora.

U Banjaluku stižu mušterije iz okolnih opština

Dok Banjalučaki maturanti odlaze u evropske prestonice, školarci iz okolnih gradova i opština Srpske dolaze u Banjaluku, tako da trgovcima promet ne pada.

– Svake godine imamo isto mušterija, ali vidi se da ih je sve više iz drugih opština. Uglavnom su to djevojke koje traže duge svečane haljine i muškarci koji žele klasiku, crna odijela – ispričala je radnica jednog banjalučkog butika sa svečanim odijelima i haljinama, te priznala da su cijene pred maturu veće nego inače.

Izvor: srpskainfo