Gorivo je na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo za 12,5 odsto u dva i po mjeseca od kada se primjenjuje novi Zakon o akcizama BiH.

Na kraju januara je gorivo koštalo u prosjeku 1,91 marku, a sada čak 2,15 – 2,16 konvertibilnih maraka.

Zakonom su putarine povećane za 0,18 KM sa porezom na dodatu vrijednost, ali je, kako tvrde naftni distributeri, sirova nafta poskupila na svjetskom tržištu zbog čega su cijene korigovane.

Pojedini vlasnici benzinskih pumpi ovih dana su promjenili cjenovnik i povećali cijenu dizela i benzina za sedam pfeniga, a oni koji su imali zalihe povećaće cijene danas-sutra.

To su potvrdili i u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS. Kažu da je barel sirove nafte na svjetskoj berzi poskupio sa 67 na 72 dolara.

Posupljenje goriva na beznisnim pumpama bio je razlog zbog kojeg je narodni poslanik Miroslav Brčkalo pitao ministra trgovine Predraga Gluhakovića da li će Ministarstvo da posegne za mjerama iz Zakona o regulisanju cijena.

Mnogi koji prometuju naftne derivate zloupotrijebili su donošenje Zakona o akcizama i naftni derivati porasli su ne samo za onih 0,18 KM, već za 0,30 KM i više. S obzirom na to da se u Zakonu o regulisanju cijena spominje uticaj na životni standard i daje vam mogućnost da regujete, zanima me da li će Ministarstvo trgovine išta uraditi po tom pitanju – pitao je Brčkalo ministra Gluhakovića.

Međutim, Gluhaković tvrdi da na tržištu  nisu nastupili značajni poremećaji i da, bar za sada, neće biti reagovanja nadležnih.

Ministarstvo trgovine i turizma će i u narednom periodu nastaviti da prati kretanje cijena svih proizvoda i usluga značajnih za životni standard stanovništva. U slučaju poremećaja na tržištu, Ministarstvo će predložiti Vladi donošenje odgovarajuće mjere neposredne kontrole cijena u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena – rekao je Gluhaković.

Izvor: srpskainfo