Društvo numizmatičara Republike Srpske organizovalo je izložbu pod nazivom „Trag civilizacije, novac korišten u Banjoj Luci od antičkih vremena do danas“, koja je danas otvorena u atrijumu Gradske uprave.

Građani će do 4. maja imati priliku da vide eksponate poput kovanog i papirnog novca, obveznica i dokumenata koji su kroz istoriju nastajali, korišteni su ili se još koriste na prostoru Banje Luke, uključujući i jedini primjerak novca koji je RS imala kao svoju značajnu vrijednost a to je dinar Republike Srpske.

Muzejski savjetnik u Muzeju RS, Janko Vračar, kazao je da je izložba prati razvoj monetarne istorije grada Banje Luke.

Na izložbi je prikazana i prva verzija brošure pod istim nazivom „Trag civilizacije, novac korišten u Banjoj Luci od antičkih vremena do danas“.

-Izdavanje brošure ima za cilj upravo ono što i jeste suština numizmatike –proučavanje nastanka, razvoja i upotrebe novca na prostoru Banje Luke i pisana zabilješka tih proučavanja te promocija kroz štampano i elektronsko izdanje – kazao je predsjednik Društva numizmatičara RS, Zoran Knežević i dodao da je ova izložba organizovana u sklopu manifestacije „Proljeće u Banjoj Luci“.