Banja Luka će 29. maja ove godine biti domaćin okruglog stola pod nazivom „Planiranje održive mobilnosti“, u organizaciji mreže „CIVINET Slovenija-Hrvatska- Jugoistočna Evropa“ i Grada Banja Luka.

Šta je plan održive urbane mobilnosti i koje novosti donosi u planiranju, trajno održiva mobilnost – upravljanje promjenama, primjeri održive mobilnosti u Ljubljani, Evropska sedmica mobilnosti, samo su neke od tema ovog događaja.

Očekuje se učešće brojnih kako domaćih, tako i stručnjaka iz ove oblasti iz svih zemalja regiona. Nakon službenog dijela programa, za sve učesnike biće organizovan obilazak i razgledanje grada pješačenjem ili korištenjem bicikala iz novog gradskog javnog sistema „BL bajk“.

Inače, Banja Luka je u januaru 2017.godine primljena u evropsku mrežu „CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa“, koja okuplja gradove iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Bugarske, a koji se bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Grad Banja Luka će u 2018. godini, uz već implementiran  „Bike sharing“ sistem, provesti niz projekata iz oblasti održive mobilnosti, poput postavljanja punjača za električna vozila, uvođenja turističkog vozića na Banj brdu, projektovanja i izgradnje dodatnih biciklističkih staza i traka, sedmodnevnog obilježavanja Sedmice mobilnosti u septembru, i dr.