Kada razmišljamo o starenju, obično zamišljamo koliko ćemo bora dobiti oko očiju, na čelu i oko usana. Pritom, često zaboravljamo na ruke i nokte koje vrijeme i te kako mijenja. Ruke odaju godine više nego lice, jer brže stare zato što su stalno izložene suncu i hladnoći, raznim hemikalijama, isušivanju od čestog pranja, objašnjava dermatologinja Patricia Ceballos.

Pročitajte kako se ruke mijenjaju u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama i što možete učiniti da zaustavite te procese.

U dvadesetim

  • “Postavlja se temelj za budućnost kože, pa je način na koji se brinete za svoje ruke bitan upravo sada”, kaže Ceballos i kaže da je povremeni piling uz redovnu hidratizaciju sasvim dovoljna njega u ovom periodu u kojem ruke izgledaju najbolje. Dodaje da se pretjerano izlaganje suncu u ovaj dobi može manifestovati smeđim flekama u starijoj dobi.
  • Rješenje: “Redovna upotreba kreme za sunčanje u dvadesetim je apsolutna nužnost za kožu bez tamnih mrlja nakon četrdesete”, kaže Ceballos.

U tridesetim

  • Mnoge žene rađaju u tridesetim godinama, a trudnoća utiče na elastičnost kože zbog uzburkanih hormona i natečenih zglobova. Nokti sa godinama, takođe, slabe i počinju se “listati”, a kod nekih se na na noktima javljaju i brazde.
  • Rješenje: Potrebno je koristiti bogate kreme koje sadrže shea i kakao puter, te ih prilikom nanošenja ne zaboraviti nanijeti na nokte. Neravni nokti mogu se izravnati rašpanjem, nakon čega ih je potrebno uroniti u ulje, Ceballos preporučuje maslinovo.

    U četrdesetim

  • Možete primijetiti da su agresivni tretmani poput geliranja i stavljanja umjetnih noktiju ostavili traga, tako što vas nokti bole i pucaju vam, a to se nikada nije događalo u dvadesetim godinama. To je zato, jer ploča nokta slabije podnosi tretmane. Na rukama se pojavljuju prve smeđe mrlje, ako su ruke često bile izložene suncu, a i vene postaju izraženije, jer se kolagen sve više smanjuje.
  • Rješenje: Ruke je potrebno njegovati sa prirodnim proizvodima koji ne sadrže hemikalije. “Mrlje se mogu izblijediti primjenom retinola i alfa lipoične kiseline, a laserom se mogu i potpuno ukloniti”, kaže Ceballos.