Kad pomisliš na hranu koja se sporo priprema, onda svakako pomisliš na meso “ispod sača”.

Mi ćemo ti pomoći da spremiš upravo ovakva jela u svom stanu. Teletina, jagnjetina i slično ispod sača su specijaliteti koje rijetko ko može da napravi sam u kućnoj varijanti. Ako imaš “alat”, odnosno sač, možeš to sebi priuštiti i ako imaš prostor gdje možeš založiti vatru i pripremati hranu na taj način.

Nešto slično jelu ispod sača, možeš sama spremiti kod svoje kuće u rerni šporeta na struju ili plin, ukoliko imaš zemljane, odnosno keramičke posude za pečenje. Ukus neće biti “onaj pravi”, ali te keramičke posude daju poseban šmek svemu što se priprema u njima.

U zavisnosti od toga kolika je posuda u kojoj spremaš, prilagodi količinu namirnica. U ovo jelo stavi sve ono što pronađeš na pijaci: juneće šnicle od buta, krompir, luk, mrkvu, zelen (paštrnak, peršun i celer), kupus, suve šljive i kisele jabuke. Možeš dodati i malo dimljenog mesa.

Juneće šnicle prvo dobro izlupalaj čekićem za meso, posoli, pobiberi i vrlo kratko proprži u tiganju bez masnoće, minut-dva sa obje strane. Tako propženo meso isjeći na rezance, otprilike 1 cm širine.

Oprano i očišćeno povrće i jabuke isjeći na krupnije komade. Sve posoli, pobiberi, pospi tucanom ljutom paprikom, izmiješaj i složite u keramičku činiju. Sve zalij sa otprilike 2 dl bijelog vina, koje treba da bude kiselije, npr. neki rizling, jer su suve šljive i mrkvaslatki i sa vrlo malo maslinovog ulja.

Posudu zamotaj ili prekrij aluminijumskom folijom, a preko toga stavi još i poklopac, da tečnost što manje ispari. Tako sve upakovano stav u hladnu rernu (keramičke i staklene posude ne stavljajte u zagrijanu rernu da ne bi pukle), uključi rernu na 180°C i tako sam ga ostavi da se peče 2 sata.

Dobićete ukusan ručak za cijelu porodicu!