Finalna veče jubilarnog, 25. Đurđevdanskog festivala dječje pjesme, u organizaciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), biće održano u Sportskoj dvorani “Borik”, večeras s početkom u 20.15, a 23 učesnika iz devet država izvešće 16 novih kompozicija.

 Voditelj ovogodišnjeg programa je istaknuti umjetnik Minja Subota, a sve zvijezde koje će mu se pridružiti na velikoj bini jubilarnog izdanja festivala rođene su između 2007. i 2009. godine, te dolaze iz Rusije, Italije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Pripala mi je čast da vodim ovaj 25. festival. Đurđevdanski festival je sam po sebi praznik, posebno sad kad slavi 25 godina postojanja, 25 godina divnih pesama. Ja sam učestvovao nekoliko puta, pratim tu manifestaciju i mogu reći da mi je zaista čast. Pošto sam u žiriju, to mi je najteže jer poslušao sam pesme i sve su lepe, ali mogu vam reći da je samo učešće nagrada sama za sebe“, kazao je Minja Subota.

Dragoljub Sladojević, urednik redakcije Đurđevdanskog festivala, rekao je da je za 24 godine postojanja za ovaj festival napisano 430 novih kompozicija, te da danas on važi za najbolji ove vrste u regionu.

“Radili smo audiciju ove godine u šest gradova Republike Srpske. Od stotinak prijavljenih mi smo odabrali 23. Pjesme su ove godine, čućete, možda i najkvalitetnije u istoriji festivala”, kaže Sladojević, ističući da on podstiče mlade stvaraoce i muzičke talente, čuva dječju pjesmu od komercijalizacije i šunda, te da je odavno prevazišao projektni cilj RTRS.

Da je festival prevazišao mnogo toga zacrtanog daleke 1994. kada je osnovan dokazale su i “Pošte Srpske”, koje su za 25. izdanje festivala objavile prigodnu poštansku markicu sa njegovim logom.

S obzirom na to da je Đurđevdanski festival dječje pjesme međunarodna muzička manifestacija koja ove godine obilježava svoj jubilej – 25 godina postojanja, ‘Pošte Srpske’ su vidjele priliku da tim povodom objave vanredno izdanje poštanske markice i obilježe četvrt vijeka postojanja ovog festivala”, kazala je Jasminka Krivokuća, direktorica “Pošta Srpske”.

Podršku festivalu daje i kompanija “M:tel”.

Izvor: Nezavisne novine