Treći memorijalni kup “Vladan Kos” u varaličarenju pastrmke, koji je održan juče na rijeci Krupa u Krupi na Vrbasu, okupio je 30 takmičara iz BiH i regiona.

Bojan Šurlan, predsjednik Organizacionog odbora ovog kupa, kazao je da je interesovanje bilo veće nego prethodnih godina, ali je broj učesnika morao biti ograničen zbog dužine staze.

Na takmičenju se primjenjivao FIPS pravilnik, lovilo se vještačkim mamcima bez kontra kuke, a lov je bio dozvoljen samo sa obale bez ulaska u vodu. Svaka ulovljena riba se bodovala i poslije vraćala u vodu. Bodovanje se vršilo sistemom jedna riba – jedan bod.

U sklopu događaja u subotu je izvršeno poribljavanje Krupe sa 600 primjeraka potočne pastrmke, dok je juče izvršeno poribljavanje Vrbasa sa 80 primjeraka mladice. Ovo je druga etapa poribljavanja jer je prva izvršena krajem aprila, kada je u vodu pušteno 120 komada mladice.

Inače, događaj su organizovali Sportsko-ribolovno društvo (SRD) Banjaluka u saradnji sa Udruženjem “Mladica”. Organizatori ističu da se Kup organizuje u čast njihovog prijatelja Vladana Kosa, koji je bio dugogodišnji član SRD Banjaluka i jedan od osnivača Udruženja “Mladica”, a koji je tragično preminuo 2015.

Izvor: Nezavisne novine