Oduševilo me koliko Rusi imaju poštovanja prema borcima i veteranima, kao i prema samom prazniku 9. maju, kada mladi, stari, žene i djeca veteranima dijele cvijeće u znak zahvalnosti za njihovu hrabrost i služenje zemlji.

Ovako svoj boravak u Moskvi opisuje mlada banjalučka pravnica Sanja Majstorović (28) koja je rusku prestonicu posjetila upravo povodom 9. maja i želje da učestvuje u „Besmrtnom puku“.

– Bio je nevjerovatan osjećaj zajedno sa drugim potomcima boraca i veteranima rata proći preko Crvenog trga držeći u ruci sliku Mirka Majstorovića – priča Sanja koja je u Moskvu išla zajedno sa još tri potomka boraca iz Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske.

Kao i svi učesnici „Besmrtnog puka“ Sanja je svoj odlazak posvetila nekome, a na slici koju je ona nosila bio je stric njenog oca, borac u Drgum svjetskom ratu, član Partizanskog pokreta.

– Mirko Majstorović je nakon rata bio aktivno vojno lice u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Imao je troje djece, bio je porodičan čovjek i poštovan od svoje okoline. Svoj odlazak u Moskvu i učešce u maršu „Besmrtnog puka“ posvetila sam Mirkovom sinu Ostoji, koji je preminuo prije dvije godine, a koji bi bio jako ponosan da zna da se slika njegovog oca našla zajedno sa drugim borcima u „Besmrtnom puku“ – ispričala je Sanja, dodajući da je oduševljena atmosferom u Moskvi koja je vladala tokom praznika.

Dodaje da je cjelokupnom utisku dodatnu čar dalo i to što su Rusi ljubazan narod i što su sve goste odlično prihvatili.

Uz druženje i obilazak znamenitosti, Sanja je sa svojim prijateljima ostalim učesnicima puka pričala o zemlji iz koje dolazi, kao i o svojim precima.

– U sklopu programa bila nam je organizovana posjeta Muzeju pobjede, te VDNKh parku, gdje smo gledali film posvećen koncentracionom logoru Sobibor, film koji se trenutno pušta u kinima u Rusiji – priča ova mlada pravnica, kojoj ovo nije bio prvi put da boravi u Rusiji, ali je prvi put bila u Moskvi.

Oduševljena duhom, ljudima i samom arhitekturom, Sanja kaže da joj je Moskva najljepši grad koji je posjetila i nada se će se ponovo vratiti.

– Ovo iskustvo se pamti cijeli život. Voljela bih i sljedeće godine otići u Moskvu ili Sankt Peterburg tokom 9. maja, jer je posjetiti te gradove za taj praznik i učestvovati u maršu „Besmrtnog puka“ nešto nevjerovatno – zaključila je Sanja.

Organizovan odlazak iz RS

Sanja je u Moskvu išla zajedno sa još tri potomka boraca, te ističe da su bili odlično ugošteni, a društvo su joj pravili Jelena Arlov, Aleksandar Đurić i Goran Popić.

– Išli smo ispred Balkanskog drustva naroda i „Future team“, na poziv Ruske federacije, a kao predstavnici Republike Srpske. Vlada Rusije je obezbijedila prevoz i smještaj nama koji smo došli na marš „Besmrtnog puka“ – priča Sanja.

Dodaje da su uz goste iz Srpske, bili pozvani i potomci boraca iz drugih država, kao i veterani rata, tako da je tamo upoznala ljude iz Njemačke, Poljske, Češke, Srbije, SAD-a i Kanade.

Izvor: srpskainfo